ŠKUC gledališče na mednarodnem festivalu v Nikaragvi

Avtor: Škuc

ŠKUC gledališče se z monodramo Misterij žene v režiji Alena Jelena predstavlja na XVII. Mednarodnem gledališkem festivalu v Managui v Nikaragvi.


foto Janko Oven

Igralka Vesna Jevnikar bo na festivalu nastopila 27. julija in se predstavila občinstvu s pretresljivo in tenkočutno izpovedjo iz življenja slovenske pisateljice in borke za pravice žensk Zofke Kveder. Monodramo je na podlagi pisem Zofke Kveder spisala Tamara Doneva.

Mednarodni gledališki festival (Monologi, dialogi in več ...), je gledališki festival, ki vsako leto poteka v  Managui v Nikaragvi. Festival so pred sedemnajstimi leti ustanovili neodvisni umetniki združeni v skupini CELCIT. Danes je festival najpomembnejši gledališki dogodek v Nikaragvi in Srednji Ameriki. Selektorica festivala je priznana režiserka, igralka in gledališka direktorica Lucero Millán, ki je leta 1979 sodelovala pri ustanovitvi gledališke skupine in šole Justo Rufino Garay. Festival poteka med 24. in 31. julijem v Gledališču Justo Rufino Garay.  Letos se na festivalu predstavijo gledališča in gledališke skupine iz sedmih držav. Poleg slovenske predstave Misterij žene so v programu še predstave gledališč iz Ekvadorja, Nikaragve, Mehike, Španije, El Salvadorja in Kostarike.

Tamara Doneva je navdih za monodramo dobila ob prebiranju osebnih pisem Zofke Kveder. Med ohranjeno korespondenco je tudi poslednje pismo, ki ga je že mrtvi hčeri Kvedrova pisala dan po njeni smrti. Pismo je polno materinske ljubezni ob izgubi najdražjega otroka ter boleče obžalovanje zaradi številnih napak v razumevanju med materjo in hčerko. Kot lahko beremo v študiji Vladke Tucovič, je ta Zofkin zapis pretresljiv dokument začetka življenjskega zatona, je dokaz njene materinske ljubezni in življenjskega udarca hkrati, od katerega si ni nikoli več opomogla. Zofka je v tem pismu sama podala nekakšno analizo svojega problematičnega odnosa z Vladošo, iskala vzroke za njune nesporazume, iz obžalovanja je obtoževala samo sebe in si očitala, da se od nje ni niti poslovila, ko je hči odhajala v Prago, da ji ni poslala niti denarja in izročila babičinih pisem in da ji je odrekla hrano ter ljubezen… In prav na dan, ko je Zofka Kveder prejela vest o smrti Vladoše in fotografijo njenih posmrtnih ostankov, se pričenja zgodba monodrame.

Ponovitev monodrame Misterij žene si lahko ogledate brezplačno v soboto, 20. julija ob 22h v Galeriji ŠKUC na ljubljanskem Starem trgu 21 v sklopu mini gledališkega festivala Teater v galeriji. Predstava bo opremljena s španskimi nadpisi in tako primerna tudi za špansko govoreče obiskovalce.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/skuc-gledalisce-na-mednarodnem-festivalu-v-nikaragvi