Danes začetek Ane Desetnice

Avtor: Gledališče Ane Monro

Ana Desetnica, mednarodni festival uličnega gledališča, bo potekala v sedmih slovenskih mestih med 27. junijem in 12. julijem 2013.


foto: Arhiv Kompanie Ofwell

ANA DESETNICA BO V VSAKEM MESTU DRUGAČNA
Ana Desetnica, festival dveh mest, Maribora in Ljubljane, že več let gostuje tudi v drugih manjših krajih po Sloveniji. Tisto, kar je spodbudno in razveseljivo je, da gostovanje posameznih predstav Ane Desetnice povezuje lokalne soorganizatorje, ki z dodanim lokalnim programom pripravijo nepozaben dogodek v svojem mestu in na ta način tudi Ani Desetnici dajo drugačno podobo. Letos so še posebej angažirali v Sežani, kjer so se povezali: Kosovelov dom Sežana, Klub študentov Sežana in Mladinski center Podlaga. Ti bodo 28. junija ob treh predstavah Ane Desetnice (Mimbre, Šugla in Paul-Henri Jeannel) obiskovalcem ponudili še delavnico izdelovanja kamenofonov, pohod Kraške pihalne godbe, ter skupni koncert z Godbenim društvom Prosek ter nastop udeležen poletnega baletnega tedna. V petek 28. junija torej priporočamo izlet v Sežano!

ANA DESETNICA 2013 PRINAŠA TUDI SPEKTAKLE
Potem ko je bil programsko lanski festival usmerjen k manjšim in predvsem pohodnim predstavam, letos Ana Desetnica znova ponuja poln repertoar: klasične ulične predstave, ognjaže, animacije, ulične intervencije, gibalne predstave, klovnade, cirkus, akrobacije v zraku in na tleh in tudi večje spektakle. Med njimi gre zagotovo izpostaviti italijansko zasedbo eVenti Verticali, ki bo v Novi Gorici za SNG-jem (29. 6. ob 21.30), v Mariboru na Prešernovi ulici 6 (4. 7. ob 22.00) in v Ljubljani na fasadi Cankarjevega doma (5. 7. ob 22.00) uprizorila vertikalni ples s projekcijo. Ognjeni spektakel pripravlja belgijska zasedba Kompanie Ofwell, ki bo Trg Leona Štuklja v Mariboru (30. 6. ob 21.30) in Park slovenske reformacije v Ljubljani (3. 7. ob 21.30) spremenila areno z goreče besnečim bikom in toreadorjem, ki ga bo poskušal ukrotiti. Poseben ulični žanr bosta na festivalu predstavila Murmuyo in Metrayeta, špansko-čilski kolovnovski dvojec se namreč igra z živim prometom. Javni red in mir bosta kalila v Mariboru na Glavnem trgu (1. in 2. 7. ob 18.30) ter na križišču Trubarjeve in Resljeve v Ljubljani (3. 7. ob 19.00 in 4. 7. ob 19.30). In za konec je tu še domača produkcija - skoraj 40 igralcev in ustvarjalcev iz 11 različnih držav, večina iz Slovenije, posamezniki in skupine pa tudi iz Italije, Francije, Nemčije, Avstrije, Litve, Latvije, Bolgarije, Moldavije, Turčije in Ukrajine je moči združilo v ulični priredbi Brechtove drame Mati Korajža. Pohodna predstava, ki je nastala v okviru EPK-ja bo tokrat ponovno obiskala Maribor in Ljubljano ob tem pa se bo voz vojaške branjevke odpeljal tudi v Novo Gorico, Izolo, Kranj in Kamnik, kjer se bo prav s to predstavo sklenil letošnji festival Ana Desetnica.

TRADICIONALNI ZAKLJUČNI PIKNIK ANE DESETNICE V LJUBLJANI BO TOKRAT V MOSTAH
(sobota, 6. 7. 2013, ob 16.00 v Mostah na trikotniku med Španskimi Borci, Zlatim zobom in otroškim igriščem)
Po gostovanju na Poljanah (2009 in 2010) in kasneje na Prulah (2011 in 2012) se letos Ana Desetnica seli vse do Most, delavski predel Ljubljane, kjer je četrtna skupnost še kako živa, pa četudi ni velikih prostorov, namenjenih združevanju, in kjer bo potekal tudi tradicionalni piknik v sodelovanju z lokalno prireditvijo Poletje v Mostah – druženje, ki ga organizirata Center kulture Španski borci/EN-KNAP in etno klub Zlati zob. Že ob 9. uri zjutraj je obiskovalcem na voljo brezplačna delavnica uličnega gledališča, ves dan je na voljo knjižnica pod krošnjami, od 16. ure dalje si boste v Mostah lahko ogledali številne predstave Ane Desetnice, organizator pripravlja tudi Gostijo kultur, predstavila se bodo lokalna društva in posamezniki, v Španskih borcih bo na ogled plesna predstava, plesalo se bo tudi na ulici v okviru Anine plesne noči. Piknik in celodnevno druženje se bo zaključilo z etno koncertom v Zlatem zobu (Gypsy Universal Magic Orchestra).

UMETNOST IN DEMONSTRACIJE: VLOGA ULIČNEGA GLEDALIŠČA V MNOŽIČNIH PROTESTIH
(okrogla miza, sobota, 6. julij, ob 11. uri v Španskih borcih)
Izkušnja letošnje zime v Sloveniji je pokazala, da je bil močan del množičnih protestov njegov ustvarjalni del. Ljudje so spontano izdelali plakate in transparente z bolj ali manj zanimivimi ilustracijami in napisi, doma so si izdelali maske in kostume in šli z njimi na ulice, nekaj slikarjev in ilustratorjev je na samem mestu demonstracij izdelovalo transparente po naročilu itd. Še več, s časoma se je pojavil celo »Protestival«, ki je ustvarjalno energijo jeznih in razžaljenih prebivalcev strnil v enoten, čeravno eklektični program s pesniki, glasbeniki, performerji, aktivisti. Povabili bomo vidnejše soustvarjalce tega politično-umetniškega dogajanja v Sloveniji ter z gosti iz tujine pogledali na ta vsebinski del množičnih protestov tudi v drugih "žariščih po svetu"  (Grčija, Turčija) in odprli diskusijo o prihodnosti. Pogovor bo povezoval Gregor Moder.

ŽIVA DVORIŠČA V MARIBORU
(26. 6.–6. 7. 2013)
V mariborskem delu Ane Desetnice, ki poteka pod okriljem Narodnega doma Maribor kot programska vsebina Festivala LENT seveda ne gre prezreti Živih dvorišč, programa, ki je z leti prerasel okvire festivala, se osamosvojil in letos dobil tudi nagrado Razvojnega centra Srca Slovenije za enega najbolj inovativnih projektov na nivoju lokalne skupnosti. Na osmih dvoriščih v Mariboru bo tako v 11 dneh več kot 100 dogodkov. Obiskovalci bodo lahko znova izbirali med delavnicami, koncerti, kulinaričnimi dogodivščinami, pripovedovanjem, plesom in predstavami, predvsem pa se bodo lahko v čarobnem vzdušju dvorišč sproščeno srečevali s someščani, v zavetju, zunaj hitečih poti mesta.

ANA DESETNICA V ŠTEVILKAH
Festival Ana Desetnica je tokrat že 16. po vrsti, skupaj bo trajal 16 dni, od 27. junija do 12. julija. V 9-ih mestih se bo zvrstilo kar 137 dogodkov. Na ulicah bo obiskovalce zabavalo za več kot 100 uličnih umetnikov, ki prihajajo iz 19 držav (Slovenija, Italija, Francija, Nemčija, Avstrija, Litva, Latvija, Bolgarija, Moldavija, Turčija, Ukrajina, Nizozemska, ZDA, Čile, Belgija, Velika Britanija, Španija, Makedonija, Hrvaška).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/danes-zacetek-ane-desetnice