Nova sezona Ulyssesa na Brionih z eno samo premiero

Avtor: STA

Gledališče Ulysses bo novo, 13. sezono na Brionih 6. julija uvedlo s koncertom Salsa Filharmonice v izvedbi Zagrebške filharmonije. Sezona prinaša zgolj eno premiero, in sicer dramo Shakespeare v Kremlju avtorja Iva Štivičića v režiji Lenke Udovički, ki bo na sporedu 2. avgusta.



Predstava Shakespeare v Kremlju je koprodukcija gledališča Ulysses, ki sta ga ustanovila Borislav Vujčić in Rade Šerbedžija, ter Srbskega narodnega gledališča iz Novega Sada. Režiserka Lenka Udovički, Šerbedžijeva soproga in umetniška vodja gledališča, v predstavi obravnava poslednje dneve Stalinove vladavine.

Štivičić je na nedavni novinarski konferenci v Zagrebu poudaril, da drama govori o hrepenenju po oblasti in potrebi po poniževanju drugih v enem od svetovnih središčih politične moči. Direktor novosadskega gledališča Aleksandar Milosavljević pa je pri predstavi izpostavil izjemno sodelovanje igralcev iz Beograda, Novega Sada in Zagreba, ki jih je primerjal z brazilsko nogometno reprezentanco.

Lenka Udovički je napovedala, da bodo tudi v sklopu letošnje poletne sezone uprizorili eno od festivalskih uspešnic, Shakespearovega Kralja Leara, ki ga je tudi sama režirala, glavno vlogo britanskega kralja pa zaseda njen soprog.

Znova bodo igrali tudi Odiseja Gorana Stefanovskega v režiji Aleksandra Popovskega, pri kateri kot koproducent sodeluje Slovensko narodno gledališče Maribor.

Na sporedu 13. sezone bo še repriza predstave Pokojnik Branislava Nušića, sezono pa bo 25. avgusta sklenil Brechtov Ustavljivi vzpon Arturja Uija. Tudi ti dve predstavi je režirala Lenka Udovički.

Letos so pripravili še pesniški večer, v glasbenem programu pa bo nastopila Amira Medunjanin, ki poje tradicionalne balkanske pesmi.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-sezona-ulyssesa-na-brionih-z-eno-samo-premiero