Na žalni seji počastili spomin na Staneta Lebana

Avtor: STA

Od dolgoletnega igralca Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica so se včeraj na žalni seji poslovili ljudje, ki so z njim in ob njem desetletja ustvarjali na novogoriškem odru. Stane Leban je po hudi bolezni umrl 12. junija v 79. letu starosti.


foto: Arhiv SNG Nova Gorica

Od preminulega igralca so se poslovili številni sodelavci in prijatelji, o njem pa so spregovorili sedanji in nekdanji direktor SNG Nova Gorica Jožko Leban in Sergij Pelhan, nekdanji umetniški vodja Janez Povše, novogoriški župan Matej Arčon in predstavnik amaterskega gledališča Kontrada iz Kanala Franc Krnel. Vsi govorci so poudarili Lebanovo veličino in neizbrisni pečat, ki ga je pustil na novogoriških odrskih deskah.

Leban je življenje posvetil gledališču in je v 55 letih na novogoriškem odru sooblikoval več kot 150 predstav. Lani je za življenjsko delo lani prejel primorsko gledališko nagrado tantadruj. Za svoje ustvarjanje je med drugim prejel tudi priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za življenjsko delo ter častni znak svobode RS za zaslužno in ustvarjalno delo na področju gledališke umetnosti.

Kot so zapisali v SNG Nova Gorica, je igralec ogromno pripomogel k umetniški rasti gledališča v vseh treh obdobjih - od samih začetkov snovanja preko profesionalizacije in uveljavitve v Primorskem dramskem gledališču do pridobitve statusa institucije nacionalnega pomena.

Lebana je odlikoval širok razpon izraznih sposobnosti, od svetlih dimenzij komičnega, šaljivega, žlahtno ljudskega, preko poetično subtilnih in meditativnih vpogledov v ustroj človeka in sveta pa vse do najtemnejših demoničnih tonov zla, so še sporočili z gledališča.

Žalna knjiga bo v avli novogoriškega gledališča odprta do petka med 10. in 12. in 15. in 17. uro.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-zalni-seji-pocastili-spomin-na-staneta-lebana