Nova sezona novogoriškega gledališča v znamenju razmišljanja o pravici

Avtor: STA

V sezoni 2013/2014 bo osem predstav na velikem in malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica iz različnih zornih kotov ponujalo razmišljanja o pravici in pravičnosti. Sezono bosta zaznamovali tudi 20-letnica odprtja nove gledališke stavbe ter desetletnica statusa nacionalne institucije.


foto Rosana Rijavec / STA

Gledališče se na krizo duha človečnosti odziva z uprizarjanjem dram o različnih izbirah posameznika, je na petkovi novinarski konferenci povedala umetniška vodja SNG Nova Gorica Martina Mrhar. "Na novogoriškem odru bomo tako v novi sezoni razprostrli galerijo različnih vznemirljivih karakterjev, tragičnih, komičnih, grotesknih, absurdnih, ki bodo prikazovali, kako je pravično moč pojmovati zelo različno," je dejala Mrharjeva.

Sezono bo odprlo manj znano delo Williama Shakespeara Timon Atenski, ki je nastalo v soavtorstvu Thomasom Middletonom. V njem sta avtorja prikazala prehod posameznika iz ene v drugo uničujočo skrajnost. Predstavo, ki bo premiero doživela 26. septembra, bo na oder postavil Janez Pipan.

Kot drugo bodo na velikem odru premierno uprizorili predstavo Kraja sodobnega angleškega komediografa Erica Chappella, ki bo prvič predstavljena slovenskemu občinstvu. Avtor gradi komičnost z vlomilčevim spretnim manipuliranjem, njegovo igro "kdo je tat". Režija je bila zaupana Jaši Jamniku.

Tretja na velikem odru SNG Nova Gorica v novi sezoni bo krstna uprizoritev predstave Križ, za katero je avtor Matjaž Briški leta 2005 prejel Grumovo nagrado. Režijo pesniško filozofske igre bo prevzel Samo M. Strelec.

Sezono bodo na velikem odru zaključili s komedijo Norci iz Valencije, ki je nastala v zgodnjem obdobju španskega baročnega avtorja Lopeja de Vege. V evropsko dramatiko bržkone pionirsko vpeljuje tematiko norosti ter jo obravnava v neposrednem razmerju z ljubeznijo. Prvo slovensko uprizoritev te komedije bo režirala Nenni Delmestre.

Tudi na malem odru se bodo zvrstile štiri predstave, z njimi pa v novogoriškem gledališču dajejo priložnost predvsem mladim ustvarjalcev. Že oktobra bodo kot prvo uprizorili delo Eugena Ionesca Morilec. Prvo slovensko uprizoritev bo režiral Marko Čeh. Prvič bo imelo slovensko občinstvu tudi priložnost videti Srečanje Nine Mitrovič, režijo intimne družinske drame pa so zaupali Primožu Beblerju.

Mlajši publiki bo tokrat namenjena ugledališčena poezija Srečka Kosovela. Krstno uprizoritev igre Andreja Jusa in Nejca Valentija bo režiral Andrej Jus. Kot zadnja bo premiero na malem odru doživela nadrealistična komedija Toma Stopparda Po Magrittu, ki jo bo režirala Ajda Valcl.

V novi sezoni bodo novogoriškemu občinstvu ponudili tudi nekaj predstav iz prejšnjih sezon, uspešne predstave drugih slovenskih gledališč in nov abonma Mali oder.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-sezona-novogoriskega-gledalisca-v-znamenju-razmisljanja-o-pravici