Na umaškem Zlatem levu tudi mariborski in kranjski gledališčniki

Avtor: STA

V Umagu se bo drevi začel 14. mednarodni festival komornega gledališča Zlati lev. V tekmi za nagrade je devet predstav, med njimi dve slovenski. Po besedah umetniškega vodje festivala Damirja Zlatarja Freyja so izbrali predstave, ki se ujemajo z letošnjo temo festivala - družinsko in artistično gledališče. Festival se bo sklenil 23. junija.


Foto: Tiberiu Marta

Prva bo na sporedu predstava "Ruke po Ranku" (Roke po Ranku), ki je posvečena 100. obletnici rojstva znanega hrvaškega književnika Ranka Marinkovića. Predstava temelji na Marinkovićevem besedilu "Ruke", ki ga je za gledališki oder priredila Vesna Kosec-Torjanac, izvedlo pa jo bo Hrvaško narodno gledališče (HNK) iz Varaždina v režiji Dubravka Torjanca.

Prešernovo gledališče Kranj se bo v ponedeljek predstavilo z igro Marlene Dietrich Nebojše Pop-Tasića v režiji Primoža Ekarta. Komorna kabaretna predstava o burnem življenju velike umetnice je posvečena 20. obletnici njene smrti in razpira teme slave, ljubezni, vojne in domovine ter se skozi prefinjen režijski pristop poigra tudi z vprašanjem igralca, so o predstavi zapisali v gledališču.

Drama SNG Maribor pa na festivalu sodeluje s samostojnim umetniško-raziskovalnim avtorskim projektom igralcev Nataše Matjašec Rošker, Branka Jordana in Davorja Herge Do tu sega gozd, ki ga bodo uprizorili v sredo.

Organizatorji so na predstavitvi festivala izpostavili še monodramo Burkaški misterij italijanskega nobelovca, književnika, režiserja in igralca Darija Foja. V predstavi nastopa Valter Roša iz puljskega mestnega gledališča, ki je predstavo tudi zrežiral, Fojevo besedilo pa prevedel v več dialektov istrske čakavščine.

Za nagrade se bo potegovala še predstava Plešasta pevka Eugenea Ionesca v izvedbi gledališča slepih in slabovidnih Novo življenje iz Zagreba, pa tudi Mestno gledališča iz Karlovca. Zadnji trije dnevi festivala so rezervirani za predstave Kerekeš teatra iz Varaždina. Na letošnji festival je bilo sicer prijavljenih 95 predstav.

Poleg strokovne žirije bo o najboljši predstavi odločilo tudi občinstvo, ki bo spremljalo festival v prostorih umaškega mestnega gledališča. Festival bosta v nedeljo sklenila podelitev nagrad in nastop sopranistke Olge Kaminske iz Kijeva.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-umaskem-zlatem-levu-tudi-mariborski-in-kranjski-gledaliscniki