Grdi raček v režiji Roberta Waltla premierno v Mostarju

Avtor: STA

V Gledališču lutk v Mostarju (Pozorište lutaka Mostar) bodo danes premierno uprizorili predstavo Grdi raček, ki je pod režijsko taktirko Roberta Waltla nastala v koprodukciji Mini teatra Ljubljana in mostarskega gledališča. Kot so zapisali v gledališču, predstavo odlikujejo glasbeno-plesna dramaturgija, dinamičen ritem in vizualno vzdušje.


foto: Arhiv Mini teater

Andersenovo pravljico o grdem račku je predelal hrvaški pisatelj in dramatik Ivor Martinić. Kot so zapisali v Mini teatru, je po Andersenovih motivih napisal novo dramsko besedilo, ki zvesto sledi originalu, a se obenem približuje sodobnemu gledalcu.

Grdi raček Hansa Christiana Andersena je ena najbolj priljubljenih pravljic za otroke. Zgodba o nesprejetem račku, ki se mu zaradi njegovega drugačnega videza izogibajo lastni bratje, sosedi, celotno račje naselje in celo lastna mama, se spremeni v mukotrpno iskanje lastne identitete.

Vlogo Grdega račka je prevzel Igor Vidačković, v predstavi pa nastopajo še Nedžad Maksumić, Diana Ondelj Maksumić, Sergio Radoš in Nermina Denjo. Avtor lutk in scene je Robert Smolik. Pesmi je napisala Olja Savičević Ivančević, uglasbila pa sta jih Nikša Mandalinić in Aleksandar Antić iz skupine TBF iz Splita.

Waltl je v Gledališču lutk v Mostarju v preteklosti že režiral Mačka v kavbojkah Enesa Kiševića in Ježevo hišico Branka Čopića.

Predstava Grdi raček je nastala v okviru evropskega projekta Puppet Nomad Academy 3. Ljubljansko premiero bo doživela ob zaključku letošnjega, že 15. mednarodnega festivala Mini poletje, ki ga pripravlja Mini teater, videti pa jo bo mogoče tudi na Lutkovnem pristanu v Mariboru.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/grdi-racek-v-reziji-roberta-waltla-premierno-v-mostarju