Mladi sodobni plesalci navdušili z vrhunskimi nastopi

Avtor: JSKD

Celje je v soboto, 8. 6. 2013, dihalo s sodobnim plesom. Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in njegova območna izpostava Celje sta namreč v Slovenskem ljudskem gledališču Celje pripravila že 21. mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 – plesna miniatura 2013.


Žigan Krajnčan / foto: Ana Straže

Tekmovanje, ki je namenjeno spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih soloplesov ali kompozicij za največ dva plesalca, je budno spremljala žirija uveljavljenih plesnih ustvarjalcev in pedagogov v sestavi Susan Quinn, Nataša Kos in Matej Kejžar. Žirija si je ogledala 51 plesnih miniatur (koreografije v trajanju od 2 do 3,5 minute), ki so nastale na temo Vsi marš na ples!, izvirajočo iz aktualnih družbenih razmer, ki generirajo družbeni upor. Žirija je tokrat podelila dve glavni nagradi, ki sta ju prejela Žigan Krajnčan (Slovenija) in Lana Hosni (Hrvaška), pa tudi sicer je imela pri izboru najboljših zaradi izjemne kakovosti letošnjih miniatur zelo težko nalogo. Ali kot je dejala Nina Meško, samostojna strokovna svetovalka za ples JSKD: »Mlada plesna scena se tako naglo in tako dobro razvija, da bo čez nekaj let med mladimi plesalci nemogoče izbrati najboljše.« Sicer pa je tudi letos v Celju v različnih kategorijah slavila plesna šola KD Qulenium iz Kranja, ki je, razen v najvišji starostni skupini, pobrala tudi vse glavne nagrade. Poleg tega letošnji rezultati kažejo, da prihajajo najboljši mladi sodobni plesalci iz Kranja, Ljubljane in Celja.

Glavno nagrado, torej nagrado za najboljšo miniaturo v celoti, sta v kategoriji plesalcev, rojenih med letoma 1989 in 1996, prejela Žigan Krajnčan (SVSGL, smer sodobni ples) za avtorski soloples z naslovom ETH YAW in Lana Hosni s Hrvaške (študira na SEAD v Salzburgu) za avtorski soloples THIS CHOREOGRAPHY IS GONNA SAVE THE WORLD IN 5,6,7,8. Nagrado za najboljšo plesno  miniaturo v celoti v kategoriji plesalcev, rojenih med letoma 1997 in 2000, je prejel Filip Stepec (KD Qulenium) za avtorski soloples z naslovom DOVOLJ! JAZ SEM LE... KD Qulenium je slavil tudi v kategoriji plesalcev, rojenih med letoma 2001 in 2002 ter 2003 in 2004, saj sta nagrado za najboljšo plesno miniaturo v celoti prejeli njihovi Gea Bešter za soloples z naslovom VSE, ČESAR NISTE VEDELI O LJUBEZNI in Julija Podvratnik za soloples PO VRVI DO KRESNIČKE MED NAGAJIVE LISTE.

Zavod Federacija je podelil produkcijo novega plesnega projekta v prihodnjem letu Enyi Belak, ki se je predstavila z miniaturo ŽENSKE, ZAKAJ?, znan plesalec in koreograf Matjaž Farič pa je tokrat izbral več kot 20 miniatur, ki jih bodo plesalci 27. avgusta 2013 predstavili na festivalu 8. Front@ sodobnega plesa v Murski Soboti.


Lana Hosni / foto: Ana Straže
Ostale nagrade:
Plesalci, rojeni med letoma 2003 in 2004

Plesalci, rojeni med letoma 2001 – 2002

Plesalci, rojeni med letoma 1997 – 2000

Plesalci, rojeni med letoma 1989 – 1996


Filip Stepec / foto: Ana Straže
OPUS 1 – plesna miniatura je tekmovanje, na katerem se plesalci spopadajo z malimi plesnimi oblikami, ki so časovno omejene na 2 do 3,5 minute, vsako leto pa jim kot izziv ponudimo novo temo. Namen tekmovanja, ki ima tudi svoj predizbor (letos smo finaliste izbrali v Ljubljani med več kot 120 prijavljenimi koreografijami) je spodbujanje ustvarjalnosti. Poudarek je na samostojnem delu plesalcev in razvijanju lasne plesne miniature, pri čemer naj bi jih mentor zgolj nevsiljivo vodil pri oblikovanje lastnega plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela. Takšen pristop pri mladih spodbuja občutek zaupanja vase in v svoje ideje. Prireditev že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Mnogi nekdanji udeleženci OPUS-a se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.

O žiriji:
Susan Quinn je ustanoviteljica in umetniška vodja Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD). Je koreografinja in plesna pedagoginja, ki poučuje sodobni ples in kompozicijo na znameniti Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Susan Quinn je diplomirala iz likovne umetnosti in plesa na New York University. Po diplomi se je pridružila Merce Cunningham Dance Company. Z njimi je prepotovala malone ves svet ter nastopala v največjih opernih hišah, teatrih in na prostem ter bila gostja različnih plesnih studiev. Susan Quinn je pobudnica in kuratorka festivala "New Faces New Dances".  Aktivno sodeluje pri spodbujanju raziskovanja  gibanja in ustvarjalnega mišljenja kot bistvenih elementov za napredek sodobnega plesa.

Nataša Kos Križmančič je zaključila študij sodobnega plesa na University of Arts v Amsteradamu in delovala kot plesalka in koreografinja v slovenskem in mednarodnem prostoru. Od leta 2006 je certificirana refleksoterapevtka stopal in obraza po Sorensensistemu TM.

Matej Kejžar, je diplomiral na SNDO, Amsterdam in zaključil podiplomski program The X – Group na P.A.R.T.S. v Bruslju. Od takrat deluje kot performativni umetnik, plesalec, koreograf in plesni pedagog. Kot koreograf je sodeloval s številnimi producenti in gledališkimi hišami, njegove koreografije pa so bile predstavljene na številnih festivalih širom sveta. Kot plesni pedagog sodeluje z različnimi profesionalnimi ustanovami in šolami. Med drugim je poučeval na P.A.R.T.S., SNDO, SEAD, PTL, TQA, TUNNA, Rosas, Ultima Vez in tako naprej. Kot plesalec sodeluje z Anno Tereso de Keersmaeker.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mladi-sodobni-plesalci-navdusili-z-vrhunskimi-nastopi