Nagrade Liberalne akademije letos znova posameznikom

Avtor: STA

Simbolične nagrade Liberalne akademije zlata ptica so danes pred Mini teatrom prejeli Elvis Halilović, Maja Smrekar, Blaž Božič, Boštjan Čadež ter Maja Delak in Luka Prinčič. Kot poudarjajo organizatorji, prejemniki "s svojim prizadevnim in vrhunskim delovanjem ponujajo alternativo malodušju ali kar odkriti depresiji, ki zaznamuje te težke čase".


Maja Delak in Luka Prinčič (Wanda & Nova deViator) / foto: Anton Roca

Halilovića, ki je nagrado prejel za področje oblikovanja, so v žiriji opisali kot oblikovalca stare šole in nove dobe obenem. Halilović s svojim delom ne poskuša zadostiti potrebam današnjih potrošnikov ali ustvariti še enega objekta poželenja. "Preko projektov, ki se jih loteva, lastnoročno raziskuje in ustvarja prihodnost, kot bi si jo želel živeti," so zapisali.

Projekti vizualne umetnice Smrekarjeve ponujajo kritično reartikuliracijo nekaterih rab novih in starih tehnologij ter na interaktiven način preizprašujejo ideologije, ki jih zaznavamo v humanističnih in naravoslovnih praksah.

Božič je po besedah žirije v sestavi Vuk Ćosić (predsednik), Alenka Gregorič, Dejan Koban, Bor Pungerčič in Mare Bulc s svojo prvo pravo pesniško knjigo z naslovom Potem smo si vranice odprli na nežno valujoči livadi ostro zarezal v slovensko poetično pokrajino. Njegova poezija iz Ljubljane dela metropolo, so dodali žiranti.

Vsestranski digitalni umetnik Čadež je z grafiti, VJ-aktivizmom in skozi sodelovanje s številnimi umetniki in oblikovalci vzpostavil trajno prepoznavnost kot "avtentični originator". Njegov najpomembnejši doprinos je nedvomno razvoj lastnega hardwarea in softwarea za 3D mapiranje projekcijskih površin, s katerim je pokazal tisto konstruktivno umetniško uporništvo, po katerem ta prostor še ni znan.

Delakova in Prinčič sta nagrado prejela za področje glasbenih in uprizoritvenih umetnosti. Vsak zase sta uveljavljena ustvarjalca sodobne gledališko-plesne oz. glasbeno-multimedijske scene, v "reinkarnaciji" Wanda in Nova Deviator pa si zlato ptico zaslužita za izjemno svež preplet različnih praks s področja gledališča, plesa, glasbe, intermedijskih umetnosti in hkrati za aktivizem, je dejal Bulc.

Letos smo izbrali ustvarjalce, ki resno razumejo svojo pozicijo in v svoje delo vključujejo progresivnost, ki je značilna za nagrade, ki jih podeljujejo že od leta 1975, je dejal predsednik žirije Ćosić.

Nagrade zlata ptica Liberalna akademija podeljuje od leta 1994, zadnjih nekaj let pa to počnejo brez finančnih sredstev. Kot je dejal sekretar Liberalne akademije Božidar Flajšman, so ob neodzivnosti sponzorjev ali donatorjev nekajkrat kandidirali za sredstva na ministrstvu za kulturo, a so jih vedno zavrnili, tako da so izgubili voljo in energijo, da bi še poskušali.

"Glede na tradicijo in imena, ki so se uveljavila kot nagrajenci zlate ptice verjamem, da bi bilo to treba rešiti sistemsko. Zlata ptica je vendarle nagrada za inovativno delo, za umetnike, ki začenjajo svojo pot," je poudaril in dodal, da bi si nagrajenci zaslužili denarno nagrado, "da bi si lahko privoščili vsaj večerjo".

Žirija se je lani ob nastopu dveletnega mandata odločila za spremembe pri podeljevanju nagrad. Tako so lani nagrade podelili petim organizacijam - študentskemu časopisu Tribuna, društvu nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev Asociacija, festivalu mladinske kulture Makfest, mariborskemu Kino Udarnik ter Društvu za razvoj socialnih programov in socialnega podjetništva. Letos so z zlatimi pticami nagradili posamezne ustvarjalce.

Nagrada zlata ptica spremlja in označuje razvoj slovenskega kulturnega prostora in družbenega življenja že 38 let. V prvih 15 letih tega potovanja je imela kultura vlogo začetnika v izražanju osamosvojitvenih idej in je vzpostavljala splošno veljaven vzorec javnega dialoga, po katerem je bil ta prostor mednarodno prepoznaven, so sporočili iz Liberalne akademije.

Kljub temu, da v minulih 20 letih kultura ni imela osrednjega položaja v kolektivni podzavesti družbe, je zadržala mero kritičnosti in družbene progresivnosti. V zadnjih letih kriza kompleksnih soodvisnosti v globalnem gospodarskem in političnem prostoru ni prizanesla niti splošni kondiciji slovenske družbe. Kot pa so prepričani v Liberalni akademiji, kultura odseva to novo realnost in ima veliko sposobnost za ponovno vzpostavljanje povezovanja v družbi.

Nagrada zlata ptica je bila prvič podeljena za leto 1975, pod okriljem Zveze socialistične mladine Slovenije (ZSMS). Od leta 1994 jo podeljuje Liberalna akademija. Ob 30-letnici nagrade leta 2005 se je tedanja predsednica žirije Zdenka Badovinac odločila, da bi poleg tradicionalnih petih zlatih ptic vsako leto podelili še po eno zlato gnezdo za delovanje organizacij oziroma kolektivov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nagrade-liberalne-akademije-letos-znova-posameznikom