Nevihta v režiji Jerneja Lorencija na gostovanju v Bolgariji

Avtor: STA

Mestno gledališče ljubljansko (MGL) bo danes z večkrat nagrajeno dramo A. N. Ostrovskega Nevihta v režiji Jerneja Lorencija začelo z gostovanjem v Bolgariji. Nocoj bodo predstavo uprizorili v gledališču Youth Theatre v Sofiji, v petek pa bo gostovala še na 21. mednarodnem gledališkem festivalu Varna Summer, ki v Varni poteka do 12. junija.


foto: Barbara Čeferin

V MGL so predstavo Nevihta v režiji Lorencija na oder ponovno postavili konec leta 2011 ob 60-letnici gledališča. Nevihta je bila namreč prva predstava, ki so jo uprizorili ob začetku delovanja MGL.

Nevihta je najbolj znana drama Ostrovskega, ki velja za klasika ruskega realističnega gledališča sredine 19. stoletja. Tudi v Nevihti se je ukvarjal z moralnim propadom ruskega trgovskega razreda ter s stanjem v ruski provinci njegovega časa.

Lorenci je ohranil osrednjo pozicijo velike ljubezenske zgodbe v obliki ljubezenskega trikotnika. Zgodovinski kontekst igre predstavlja hermetično 19. stoletje, ko je bila Rusija simbol nazadnjaštva in stalno zoper revolucionarna gibanja. Tak je tudi svet dramskih oseb, ujetih v ruralno okolje ter spone tradicije in religije.

V predstavi igrajo Jožica Avbelj, Matej Puc, Nika Rozman, Barbara Ribnikar, Boris Ostan, Primož Pirnat, Jaka Lah, Janez Starina, Jette Ostan Vejrup, Maja Boh in Boris Kerč.

Na lanskem Borštnikovem srečanju je Nevihta obveljala za neizpodbitno zmagovalko. Med drugim je prejela nagrade za režijo, scenografijo, glasbo in igro ter bila razglašena za najboljšo uprizoritev sezone 2011/2012.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nevihta-v-reziji-jerneja-lorencija-na-gostovanju-v-bolgariji