Predstavitev gledališke sezone 13/14 v MGL

Avtor: MGL

V Mestnem gledališču ljubljanskem smo ob koncu uspešne in ustvarjalne gledališke sezone razgrnili repertoar sezone 2013/2014, ki je nastal pod umetniškim vodstvom direktorice Barbare Hieng Samobor.


foto: Jure Makovec/Zaklop

Na naših odrih pričakujemo deset novih zgodb, ki jih bomo ustvarjali stalni člani umetniškega in tehničnega ansambla skupaj z novimi gosti – režiserji, igralci in drugimi sodelavci ustvarjalnega procesa. Prihodnja sezona poleg novih uprizoritev prinaša tudi nadaljevanje ciklusa bralnih uprizoritev Velike igre sveta za slepe in slabovidne in novo učno predstavo, namenjeno predvsem osnovnošolski in dijaški publiki. V zbirki Knjižnica MGL se veselimo izida treh novih knjig. Tudi v abonmajskem sistemu smo uvedli nekaj novosti, in sicer dva nova abonmaja – Radovedni in Maksi. Obenem smo okrepili sodelovanja in gostovanja v tujini, z našimi uprizoritvami smo se predstavili tudi publiki v Zagrebu, na Reki, v Sarajevu, Beogradu, Sofiji, Varni, Tel Avivu …  

REPERTOAR 2013/2014

V sezoni 2013/2014 naše občinstvo čaka deset novitet: šest premier na velikem odru, tri premiere na Mali sceni in ena koprodukcija. Od tega bo v slovenskem gledališkem prostoru kar sedem besedil uprizorjenih prvič (štiri krstne in tri prve slovenske izvedbe). Repertoar se bo v prihodnji gledališki sezoni obrnil nazaj k posamezniku – iz podivjanega konteksta neke splošne klime nazaj k človeku in njegovim osnovnim zgodbam. Vse prave zgodbe so intimne; naslednja sezona tako govori o ljubezni. A ker brez zapleta ni dramskega dejanja, se ožji naslov glasi ZVESTOBA in NEZVESTOBA. Med izbranimi besedili so mnoga resnično vrhunska, med režiserji nekaj največjih mojstrov tega poklica, dragoceni igralski ansambel pa je na višku svojih zmogljivosti.

Gledališko sezono bomo septembra začeli s prvo slovensko uprizoritvijo komedije Iz junaškega življenja meščanov nemškega dramatika Carla Sternheima v prevodu Milana Štefeta. Uprizorili bomo prve tri (Spodnjice, Snob, 1913) iz cikla šestih satiričnih iger, ki jim je avtor dal skupni naslov Prizori iz junaškega življenja meščanov. Komedijo o treh zaporednih generacijah družine Maske bo režiral Aleksandar Popovski.

Oktobra bo sledila prva slovenska uprizoritev ekspresionistične enodejanke Adam in Eva enega največjih hrvaških piscev 20. stoletja Miroslava Krleže; besedilo je prevedel Andrej Inkret. Črno komedijo v treh delih, ki govori o večnih nasprotjih med ljubeznijo/zaljubljenostjo in prerekanji/kritičnim konfliktom vsakega para, Moškega in Ženske, o krogu univerzalnih človeških situacij v svetu, bo na veliki oder postavil Miloš Lolić.

Osrednji del sezone bo zaznamovala novembrska premiera tragedije Othello Williama Shakespeara v prevodu Milana Jesiha; ta tragedija na naš oder prihaja 410 let po svojem nastanku, obenem pa tudi v sezoni, ko mineva 450 let od rojstva velikega renesančnega dramatika. Ljubezensko tragedijo, ki poleg ljubezni in ljubosumja obsega tudi zaupanje, zvestobo, izdajstvo, hinavščino, povzpetništvo, predsodke in pojavnost zla v vseh oblikah, bo režiral večkrat nagrajeni Jernej Lorenci.

Drugi del sezone 2013/2014 nadaljujemo s premiero igre Fiziki dramatika Friedricha Dürrenmatta. Eno najbolj znanih besedil švicarskega avtorja je prevedla Maila Golob, za posodobitev prevoda in uskladitev z novo verzijo pa je poskrbela Mojca Kranjc. Satirično dramo, katere začetek diši po kriminalki, bo režiral Boris Kobal. Ob naglem in nezadržnem znanstveno-tehnološkem razvoju se tudi danes sprožajo številna vprašanja, razmišljanja o možnostih zlorab novih znanstvenih odkritij v politične namene pa prav tako burijo duhove, kot so jih v času nastanka omenjene igre.

Konec februarja bomo krstno uprizorili mjuzikel Lizistrata, ki je nastal po motivih ene izmed peščice ohranjenih Aristofanovih komedij Lizistrata. Za veliki oder MGL je libreto napisal Andrej Rozman - Roza, glasbo pa Coco Mosquito, kitarist in avtor besedil hrvaške skupine Jinx. Aristofanova različica se poigrava z neverjetno zamislijo o tem, kaj bi se zgodilo, če bi se ženske odločile zaustaviti vojskovanje tako, da bi svojim možem in ljubimcem odrekle posteljne radosti. Andrej Rozman - Roza pa je antično komedijo prestavil v naš čas. Mjuzikel bo tokrat na oder postavila režiserka Mateja Koležnik.

Sezono na velikem odru bomo zaključili s prvo slovensko uprizoritvijo drame Samba Lantana avstralskega dramatika Andrewa Bowlla v prevodu Alenke Klabus Vesel. Mojstrsko napisano igro za kvartet dveh moških in dveh žensk, katerih zgodbe se le na videz lahkotno prepletajo, bo režirala Barbara Hieng Samobor. Avtor spretno vodi gledalca po tankem robu med nepomembnimi vsakdanjostmi in naključnimi usodnostmi, med izrečenim in neizrekljivim.

Sezono na Mali sceni bomo v okviru cikla Nostalgija otvorili s komedijo Sedem let skomin ameriškega avtorja Georga Axelroda, ki jo je prevedla Valerija Cokan. Leta 1955 je Billy Wilder po Axelrodovi komediji posnel film z istoimenskim naslovom, uspeh filma pa je Axelroda zalučal med uspešne filmske scenariste. Tedanja neusmiljena cenzura je filmsko različico te romantične komedije oropala sočnosti in žgečkljivosti – zato na koncu ne izvemo, kaj se je v resnici zgodilo. Na to vprašanje pa bo zagotovo odgovorila naša uprizoritev v režiji Primoža Ekarta; ta je v sezoni 2009/2010 zrežiral uspešnico Pes, pizda in peder, ki jo igramo še danes.

S krstno uprizoritvijo kabareta Cafe dada se bomo novembra preselili v čas prve svetovne vojne, v Cabaret Voltaire – prostor neizmerne umetniške svobode in invencije, ki ga je leta 1916 v Zürichu odprla skupina mladih umetnikov, ki je potem mesece pripravljala kulturni program (recitale, plese, razstave …). Po motivih prvih del dadaistov, ki so veljali za začetek oz. podlago za kasnejšo avantgardo, nam bo svoj avtorski projekt (kot avtor in režiser) predstavil Jaša Koceli. 

Redni repertoar na Mali sceni bomo zaključili s premiero mjuzikla (komedije) Prevare, ki je nastal po motivih igre Gl'ingannati anonimnega renesančnega avtorja. Klasično filologinjo, prevajalko in dramatičarko Jero Ivanc smo povabili, da po motivih renesančne predloge napiše nov libreto, ki bo nedolžni, igrivi komediji preoblačenj (izvirni situaciji) dodal še humor in akcente novejših časov. Krstno uprizoritev bo režiral Jaka Ivanc, glasbo zanjo pa napisal Davor Herceg.

Za začetek sezone načrtujemo tudi koprodukcijo s ŠKUC gledališčem. Psihološko dramo Gola v prevodu Tamare Doneva bo režiral Alen Jelen. Gola je absurdno realistično besedilo mlade makedonske avtorice Viktorije Rangelove, ki se v Sloveniji predstavlja prvič. Čeprav se vse zgodi med dvema osebama v enem dnevu in v eni sobi, je zgodba polna nepričakovanih preobratov, ki nikogar ne pustijo hladnega. V glavni vlogi bo kot gostja nastopila Nataša Barbara Gračner.


foto: Jure Makovec/Zaklop
BRALNE UPRIZORITVE

Bralne uprizoritve so za občinstvo najhitrejša pot do seznanjanja z dramskim besedilom. Namenjene so šolarjem, dijakom in študentom ter tudi vsem, ki jim gledališče ni dostopno v vizualni dimenziji, torej slepim in slabovidnim.

Gre za klasične igre iz domače in tuje zakladnice, o katerih se učimo pri pouku in jih na slovenskih odrih ne uprizarjamo prav pogosto. Zdaj bodo ta dela v izvrstni interpretaciji igralskega ansambla MGL dostopna ves čas. Doslej smo pripravili Sofoklejevo Antigono, Machiavellijevo Mandragolo, Linhartovo Županovo Micko, Gogoljevega Revizorja in Molièrovega Tartuffa. Jeseni bomo pripravili Strindbergovo Gospodično Julijo, Cankarjevo Pohujšanje v dolini šentflorjanski in Wildovo Salomo. Spomladi leta 2014 pa načrtujemo še Ibsenovo Noro, Jurčičevo Veroniko Deseniško, Ionescovo Plešasto pevko in Čakajoč na Godota Samuela Becketta.

ABONMA 2013/2014

Vsaka gledališka sezona se začne in konča z vpisi abonmajev. Vpis abonmajev 2013/2014 poteka spomladi (od 20. do 24. maja in od 10. do 14. junija) in jeseni (od 2. do 11. septembra in od 9. do 15. oktobra).

Abonma MGL
vključuje šest predstav na velikem odru in eno predstavo po izbiri na Mali sceni. Abonenti lahko izbirajo med osemnajstimi abonmaji MGL.
Abonma VEČ
vključuje osem predstav na velikem odru in eno pred¬stavo po izbiri na Mali sceni.
Abonma NIKA
vključuje kar deset predstav na velikem odru in eno predstavo po izbiri na Mali sceni. Naročniki Dnevnika, Nedeljskega dnevnika in tednika Hopla imate pri abon¬maju Nika poseben popust.
DIJAŠKI abonma 
vključuje pet predstav na velikem odru, eno predstavo po izbiri na Mali sceni in koncert z igralci MGL v Kinu Šiška.

NOVOSTI

Abonma RADOVEDNI
Ta vključuje šest predstav na velikem odru in eno predstavo po izbiri na Mali sceni. Posebnost tega abonmaja je predstavitev uprizoritve oziroma dramskega besedila pred pričetkom predstave in vodeni pogovor z ust¬varjalci po koncu predstave. Pričetek pogovorov oz. predstav pri tem abonmaju bo ob 18. uri; tako se želimo približati dijakom, študentom in gledalcem iz oddaljenih krajev.
Abonma MAKSI
Kateri koli abonma MGL lahko dopolnite še s tremi predstavami na Mali sceni. Tako boste svoj osnovni abonma nadgradili v abonma Maksi, ki bo poleg šestih predstav na velikem odru in ene predstave po izbiri na Mali sceni vključeval še tri premierne predstave na Mali sceni. V tem abonmaju si boste tako ogledali 10 predstav – vse novosti tekoče sezone. Nadgrajeni del abonmaja (na Mali sceni) ne bo vezan na dan osnovnega abonmaja (nima stalnega dneva).

Zaradi odličnega odziva bomo tudi v naslednji sezoni nadaljevali z našo posebnostjo/tradicijo za mlade obiskovalce – Dijaški abonma vključuje pet predstav na velikem odru, eno predstavo po izbiri na Mali sceni in koncert z igralci MGL in študenti AGRFT v Kinu Šiška.

V gledališki sezoni 2012/2013 smo vpisali 5.863 abonentov, dvorane pa so bile 90-odstotno zasedene.


foto: Jure Makovec/Zaklop
KNJIŽNICA MGL
(urednica Petra Pogorevc)

Alen Jelen: Nočni pogovori, izid septembra 2013
Dramaturg in gledališki režiser Alen Jelen je kot sodelavec uredništva nočnega programa Radia Slovenija vrsto let pripravljal pogovore s starejšimi slovenskimi gledališkimi igralkami in igralci. Na nočne obiske so prihajali ustvarjalci, ki so zaznamovali slovenski gledališki prostor, leta in leta soustvarjali podobo slovenske televizije ter pustili neizbrisen pečat v radijskem umetniškem programu. Nekaj pogovorov se je za vedno izgubilo, več deset se jih je ohranilo. Te bomo predstavili v knjigi, ki bo hkrati ponudila tudi iztočnico za tehten in strokovno podkovan premislek razmerij in povezav med gledališkim in radijskim medijem.

Almir Bašović: Čehov in prostor (prevajalka Đurđa Strsoglavec), izid novembra 2013
Dramski opus Čehova, zadnjega »klasika« in prvega »modernista«, znamenitega in vedno znova uprizarjanega avtorja, analitični diskurz svetovne teatrologije najpogosteje povezuje s problemom (dramskega) časa. Knjiga Čehov in prostor (Sterijino pozorje, 2008) sarajevskega teatrologa in dramatika Almirja Bašovića se analize njegovih dramskih del loteva z drugega konca, namreč z vidika zasnove (dramskega) prostora. Bralcu ponuja dragocene iztočnice za sodoben dialog s Čehovom, saj pronicljivo analizira njegove drame in njihove prostore ter opozori na kreativno razmerje med dramskim dejanjem in njegovim dogajalnim okoljem.

Maks, vezni igralec mesta
, ur. Petra Pogorevc in Inga Remeta, izid decembra 2013
Slovenski kulturni prostor je decembra lani izgubil dragocenega človeka, velikega ljubitelja in poznavalca gledališča, komentatorja, pisca in aktivista, ki se je boril za izboljšanje družbenega in materialnega položaja umetnikov in drugih delujočih v kulturi. Maks Soršak je skoraj deset let delal v Gledališču Glej, nato sodeloval z zavodom E. P. I. center na področju uprizoritvenih umetnosti, od leta 1997 pa je bil zaposlen v Moderni galeriji. V sodelovanju z Gledališčem Glej pripravljamo knjigo, s katero bomo odstrli vpogled v Soršakovo vsestransko delovanje v kulturi in se poklonili spominu na njegovo izjemno, vselej povezovalno in ustvarjalno naravo.

Maja Šorli: Slovenska postdramska pomlad : Izbrane teme, uprizoritve in ženske, izid aprila 2014
Knjiga Slovenska postdramska pomlad : Izbrane teme, uprizoritve in ženske (delovni naslov) nastaja kot razširitev doktorske disertacije Maje Šorli z naslovom Vloga besedila v slovenskem postdramskem gledališču. V disertaciji avtorica povezuje analizo besedil v izbranih postdramskih uprizoritvah v devetdesetih letih 20. stoletja z raziskavo njihove postdramske estetike ter produkcijskih pogojev, ki so zaznamovali nastanek, izvedbo in recepcijo obravnavanih uprizoritev. V nastajajoči študiji se raziskava poslužuje pojma »slovenska postdramska pomlad«, s katerim avtorica označi obdobje razcveta slovenske postdramske produkcije, ki je spremenila gledališko podobo Slovenije.

NAGRAJENCI MGL V SEZONI 2012/2013

Uprizoritev Nevihta Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega
Borštnikova nagrada 2012 za najboljšo uprizoritev

Jernej Lorenci
Borštnikova nagrada 2012 za režijo
za režijo Nevihte Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega

Primož Pirnat
Borštnikova nagrada 2012 za igro
za vlogo Borisa Grigorjiča v Nevihti Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega

Matej Puc
Borštnikova nagrada 2012 za igro
za vlogo Tihona Ivaniča Kabanova v Nevihti Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega

Nika Rozman
Borštnikova nagrada 2012 za mlado igralko
za vlogo Katerine v Nevihti Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega

Branko Hojnik
Borštnikova nagrada 2012 za scenografijo
za scenografijo v Nevihti Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega

Branko Rožman
Borštnikova nagrada 2012 za glasbo
za glasbo v Nevihti Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega

Belinda Radulović
Borštnikova nagrada 2012 za kostumografijo
za kostumografijo v Nevihti Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega

Maja Cerar
Borštnikova nagrada 2012 za oblikovanje govora
za oblikovanje govora v Nevihti Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskega

Judita Zidar
Dnevnikova nagrada 2012
za vlogo Mill Lavarello v uprizoritvi Dlje od najdlje Zinnie Harris

Uprizoritev Don Juan se vrne iz vojne Ödöna von Horvátha
Nagrada srebrna snežinka na 28. festivalu Sarajevska zima 2012

Jure Henigman
Nagrada za najboljšo moško vlogo na 43. filmskem festivalu v Nashvillu v ZDA 2012
za vlogo Gregorja v filmu Izlet Nejca Gazvode

Jure Henigman
Nagrada vzhajajoča zvezda (shooting star) na 63. mednarodnem filmskem festivalu v Berlinu 2013
za vlogo Gregorja v filmu Izlet Nejca Gazvode

Jana Zupančič
Nagrada vesna za najboljšo žensko vlogo na 15. festivalu slovenskega filma v Portorožu 2012
za vlogo Tjaše v filmu Vaje v objemu Metoda Pevca

Iztok Kovač
Župančičeva nagrada 2012
tudi za koreografijo v Rekviemu Hanoha Levina

Tobias Putrih
Župančičeva nagrada 2012
tudi za scenografijo v Mački na vroči pločevinasti strehi Tennesseeja Williamsa


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstavitev-gledaliske-sezone-13-14-v-mgl