Drama je predstavila monografijo o Poldetu Bibiču

Avtor: SNG Drama Ljubljana

Kot zadnja številka 92. letnika priznane publikacije Gledališki list, ki jo izdaja Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, je včeraj izšla monografija o vrhunskem igralcu slovenskega gledališča in filma Poldetu Bibiču.


Oblikovanje: Matjaž Vipotnik / foto: Tone Stojko

Tako kot prvo monografijo SNG Drama Ljubljana o Mileni Zupančič, ki je izšla junija lani, je tudi Bibičevo uredila dramaturginja Mojca Kranjc. Za elegantno oblikovanje knjige je tudi tokrat poskrbel Prešernov nagrajenec Matjaž Vipotnik. Monografija povezuje/prinaša poglobljena, za to priložnost napisana besedila šestih uglednih avtorjev, Bibičevih sopotnikov in poznavalcev njegovega vsestranskega delovanja: Vasje Predana, Saše Pavček, Marcela Štefančiča, jr., Aleša Valiča, Borisa A. Novaka in Aleša Bergerja. V svojih prispevkih iz različnih perspektiv verodostojno portretirajo in analizirajo obsežni opus in veličastno osebnost enega največjih slovenskih umetnikov. Na včerajšnji novinarski konferenci so avtorji v pogovoru z urednico monografije oživili spomin na pred slabim letom preminulega člana igralskega ansambla in nekdanjega ravnatelja SNG Drama Ljubljana ter tako v prijetnem vzdušju pozdravili izid težko pričakovane knjige.

V 120-stranski monografiji lahko preberemo poglavja Antihamletovski Hamlet – Spominska vinjeta nepozabnemu igralcu Poldetu Bibiču Vasje Predana, Med poetom in svetom – O umetniški besedi Poldeta Bibiča Saše Pavček, Trenutki odločitve – Kako je Polde Bibič prelomil slovenski film Marcela Štefančiča, jr., Pedagoško delo Poldeta Bibiča Aleša Valiča, Inventar gledaliških vonjev – Spomin na Poldeta Bibiča kot ravnatelja Drame Borisa A. Novaka in Polde Bibič, pripovednik Aleša Bergerja. Zgodbo o Poldetu Bibiču zaokrožujeta pregled njegovega opusa in bogata fotografska oprema iz različnih institucionalnih arhivov.

»Vsem slavnostim, ki smo jih obeležili zadnji mesec v Drami, se pridružuje še današnja, ki ima v sebi največ čustvenega naboja. Izdali smo monografijo o Poldetu Bibiču. Knjigo o igralcu, igralcu z veliko začetnico. Igralcu, ki je bil pedagog, ravnatelj, kronist gledališča, pisatelj in najbolj natančen opisovalec kolegov, ki je bil eden največjih naših igralcev in lastnik enega najbolj širokih in odprtih nasmehov. Ne morem povedati, v kakšno čast mi je, da sem prav jaz tisti, ki je krstil knjigo o Poldetu. Ko sem zataval v gledališče, je bil Polde ravnatelj Drame. Prvo vlogo sem igral z njim. Vzel me je v službo in najini gledališki poti sta se neštetokrat prekrižali, je povedal ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor. »Moja velika želja je, da bi lahko nadaljevali cikel, ki sta ga z monografijama o Mileni Zupančič in Poldetu Bibiču zastavila moja predhodnika, in da bi sčasoma v Drami nastala zajetna knjižnica študij o drugih velikanih naših odrov. Iskreno se zahvaljujem urednici Mojci Kranjc in vsem ustvarjalcem Poldetove monografije in jim čestitam za odlično opravljeno delo.«

Urednica in dramaturginja Mojca Kranjc je proces snovanja in priprave monografije označila za enega najprijetnejših in zelo odgovornih uredniških projektov v svoji karieri. »Ponuditi karseda celovit pogled na umetniško osebnost Poldeta Bibiča je bilo uredniško vodilo tudi tokrat. Zato sem v Bibičevi ustvarjalni dejavnosti določila šest poglavitnih fokusov. To so: igranje v gledališču, umetniška beseda, igranje na filmu, pedagoško delo, vodenje repertoarnega gledališča in pisateljevanje. Ti parcialni pogledi pa se ne odrekajo mehkim robovom in ob osredotočenosti na svojo ožjo vsebino segajo tudi na druga področja. Polde Bibič je ves čas svoje kariere, še zlasti pa v zrelejših letih, tehtno in šarmantno reflektiral tako igralski poklic kot tudi svojo angažiranost drugačne vrste. Iz njegovih razmišljanj, od katerih so nekatera gledališkozgodovinski prispevki v pravem pomenu besede, bi bilo mogoče izbrati odlomke, ki bi celo brez komentarjev ustvarili verodostojno podobo njegove raznolike ustvarjalnosti. A ta besedila so v zelo veliki večini že objavljena, najpomembnejša celo v knjižni obliki. Zato se mi je zdelo dragocenejše, da ob tej priložnosti obogatimo sekundarno literaturo o njegovem opusu s šestimi izvirnimi prispevki. Privilegij izbranih avtorjev je, da so bili z Bibičem kar najtesneje delovno povezani: bodisi kot kritiški sopotniki bodisi kot njegovi študenti, kolegi in uredniki. Tako so njihovi pogledi pridobili osebno noto, ki nevsiljivo odlikuje tudi pisanje Bibiča samega.«

"Tako vsestranskega gledališkega ustvarjalca, kot je bil Bibič, še nismo imeli in bojim se, da ga še dolgo ne bomo imeli," je povedal avtor spominske vinjete v knjigi, dolgoletni gledališki kritik Vasja Predan. Boris A. Novak, ki je med Bibičevim ravnateljevanjem (1977-1981) v Drami deloval kot dramaturg, je dejal, da se ga spominja "tako kot Svetega Petra kot tudi diabolične figure".

"Obstaja vrsta njegovih nepozabnih vlog, v katerih je zmeraj pokazal izjemno, tudi čustveno, inteligenco. Če uporabim kliše, nič človeškega mu ni bilo tuje," je še poudaril Novak.

"Bibič je neprestano opozarjal na pomembnost umetnosti in spoštovanje igralskega poklica. Kot pedagog in zlasti kot človek pa se mi zdi, da je vselej veroval v mlado generacijo. Če lahko poleg njegovih vlog in zapisov vzamemo še kaj njegovega, je to njegova neskončna vera v smisel umetnosti in up v mlade generacije," je včerajšnje srečanje zaokrožila Saša Pavček.

Polde Bibič se je rodil 3. februarja 1933 v Mariboru. Leta 1961 je diplomiral na Akademiji za igralsko umetnost v Ljubljani. Njegov igralski opus obsega več kot 145 naslovov gledališkega repertoarja, nastopil pa je tudi v 200 radijskih igrah, 36 filmih, 43 TV-dramah, 23 TV-serijah in treh kratkih študentskih filmih.

Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, med njimi Prešernovo nagrado (1985), Borštnikov prstan (1984), Župančičevo nagrado (1974), srebrni znak svobode Republike Slovenije (1996) ter Sterijevo nagrado v Novem Sadu (1984). Umrl je 13. julija lani.

Monografiji Poldeta Bibiča in Milene Zupančič sta naprodaj pri blagajni SNG Drama Ljubljana (kjer stane izvod devet evrov) in v vseh knjigarnah po Sloveniji (cena izvoda je devet evrov in devetdeset centov). Tako kot lani pa namenja SNG Drama Ljubljana monografijo kot knjižni dar vsem, ki bodo vpisali abonma v sezoni 2013/14.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/drama-je-predstavila-monografijo-o-poldetu-bibicu