Kaj je rop banke v primerjavi z ustanovitvijo banke?

Avtor: SSG Trst

Slovensko stalno gledališče Trst, Igor Pison HOZANA TEKOČEMU RAČUNU, režija Igor Pison, premiera 31. maj 2013.


Foto: Guido Penne

Odlomek iz gledališkega lista:

Hozana tekočemu računu je avtorski projekt, ki temelji na pesmih iz treh različnih Brechtovih besedil in okrog njih splete niz raznovrstnih prizorov, katerih skupno izhodišče in vez je tema finančne krize. Zlom bančnega sektorja leta 2008, najprej v Združenih državah Amerike, nato pa še v Evropi, je dodobra pretresel in spremenil gospodarsko in socialno sliko vsakdanjosti povprečnega Evropejca. V njegovem besednjaku so se znašle nove, dotlej skoraj neznane besede, kot so recesija in tajkuni, na njegovem vsakodnevnem jedilniku pa težko prebavljiva mešanica političnih in finančnih mešetarjenj, postopen razkroj socialne (in pravne) države ter vedno večja negotovost. Uprizoritev skuša detektirati in skozi različne žanrske okvire pokazati, kje in kako se Kriza zrcali v današnjosti. Njena mozaična struktura, ki se v pétih delih spogleduje tudi z esprijem kabareta, naslika groteskno sliko (ne dolgo nazaj še tako opevane) Evropske unije.

Simona Hamer: Kaj je rop banke v primerjavi z ustanovitvijo banke?

***
Igor Pison

Igor Pison se je rodil v Trstu. S Slovenskim stalnim gledališčem (SSG) je že sodeloval v sezonah 1999/2000 in 2001/2002 v igralski vlogi ter v sezoni 2006/07 kot dramaturg in asistent režije v gledališki priredbi Slataperjevega romana Moj Kras v režiji Marka Sosiča. V SSG se je vrnil lani za režijo in dramatizacijo pripovedi Saj razumete Claudia Magrisa. Kot igralec je nastopal tudi v gledališču Rossetti, in sicer v predstavi La mostra Claudia Magrisa in v kabaretu Buonjour Triestesse Maurizia Soldaja in Borisa Kobala.

Leta 2008 je z odliko diplomiral iz germanistike na Filozofski fakulteti v Trstu in istega leta je bil sprejet na državno akademijo Augusta Everdinga v Münchnu, kjer je leta 2012 uspešno zaključil študij operne in gledališke režije. Med študijem je podpisal režijo Evripidesove Alkestide, Sofoklejeve Elektre in Oleanne Davida Mameta. V sezoni 2010/2011 je bil asistent režije v gledališču Staatsoper v Münchnu pri Mozartovem Don Juanu v režiji Stephana Kimmiga in v Donizettijevem Ljubezenskem napoju v režiji Davida Böscha. Junija 2011 je režiral praizvedbo sodobne opere Versprochen, Frosckönig, Versprochen! v okviru festivala Ade Vantgarde.

V bavarski prestolnici so lani uprizorili tudi njegov prvi avtorski projekt Konjuktur na temo igralčeve brezposelnosti in želje po igranju. Junija lani je režiral opero Luigija Dallapiccole Il volo di notte (Nočni let) v mali dvorani Everdingovega gledališča v Münchnu. Je tudi avtor zbirke kratkih zgodb Squarci. Knjiga je izšla pri založbi Ibiskos konec leta 2011.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/kaj-je-rop-banke-v-primerjavi-z-ustanovitvijo-banke