EnKnapGroup s predstavo OTTETTO na najpomembnejše evropske festivale

Avtor: Center kulture Španski borci

Edini stalni ansambel za sodobni ples pri nas, EnKnapGroup, bo med junijem in novembrom 2013 predstavo koreografa Iztoka Kovača OTTETTO (8 nihajev za njegovo visokost) v produkciji EN-KNAP predstavil na nekaj največjih in najpomembnejših plesnih festivalih v Evropi.


Foto: Andrej Lamut

Prvo gostovanje mednarodne plesne skupine v okviru poletno-jesenske turneje bo že v ponedeljek, 3. junija, in sicer na festivalu Tjedan suvremenog plesa v Zagrebu. Predstava, ki poleg petih plesalcev EnKnapGroup vključuje osem glasbenikov ansambla Festine in dirigentko Živo Ploj Peršuh ter skupino vizualnih umetnikov Komposter, bo nato prikazana še na berlinskem festivalu Tanz im Avgust (21. in 22. avgusta), na Slovaškem v okviru festivala Bratislava in Movement (20. oktobra) ter v treh švicarskih mestih v okviru festivala Culturscapes (29. in 30. oktobra, 12. novembra ter 14. in 15. novembra).
 
Predstavo, ki jo je časnik Delo ob premieri v Španskih borcih oktobra lani označil za v razmerju med gibom in glasbo »najbolj temeljito in kompleksno predstavo« Iztoka Kovača doslej, nemški Kreisezeitung pa za »vizualno mojstrovino«, bo EnKnapGroup v ponedeljek uprizorila ob 20. uri v Gorgoni – zagrebškem Muzeju sodobnih umetnosti. Mednarodni festival Tjedan suvremenog plesa (Teden sodobnega plesa) je dobrih treh desetletjih obstoja predstavil več kot 700 svetovno uveljavljenih skupin in avtorjev in se danes uvršča med največje festivale sodobnega plesa ne le v regiji, ampak tudi širše v Evropi. 

21. in 22. avgusta bo OTTETTO predstavljen tudi v Berlinu (gledališče HAU1) v okviru festivala Tanz im Avgust, ki je poleg francoskega Montpellier Danse in dunajskega ImPulsTanz največji in najpomembnejši plesni festival sodobnega plesa v Evropi.

Po reprizi v Španskih borcih 10. oktobra, kjer ima EnKnapGroup svoj domicil, bo OTTETTO 20. oktobra prikazan tudi v Bratislavi na Slovaškem (gledališče Nova Scena) v okviru enega najpomembnejših plesnih festivalov izza »železne zavese«, Bratislava In Movement, ki letos poteka 17. leto.
 
Konec oktobra in v novembru bo sledila švicarska turneja v okviru festivala Culturescapes, ko bo OTTETTO prikazan v Bernu (Dampfzentrale, 29. in 30. oktober), Churu (gledališče Chur, 12. november) in Baslu (Kaserne, 14. in 15. november). Letošnja edicija festivala Culturscapes, platforme, ki spodbuja medkulturni dialog, je posvečena Balkanu. 
 
Mednarodno premiero je predstava doživela novembra lani v nemškem Karlsruheju v okviru festivala Tempel Tanzfestival 2012, sredi aprila letos pa je gostovala tudi v nemškem Oldenburgu na festivalu Internationale Tanztage, kjer je pred dvakrat razprodano dvorano Kleines Haus 15. in 16. aprila doživela stoječe ovacije občinstva, tamkajšnji Kreisezeitung pa je je predstavo opisal kot »vizualno mojstrovino« in dodal: »Frenetično slavje je skromen opis tega, kar se je zgodilo na odru Kleines Haus. Veličasten večer.«
 
Predstava je oktobra lani nastala v produkciji Zavoda EN-KNAP, ki je pred kratkim v Delavskem domu v Trbovljah z razstavo Horizont spomina zaključil praznovanje svoje 20. obletnice delovanja. Praznovanje je med 11. in 26. majem najprej potekalo v ljubljanskih Španskih borcih, ki jih zavod upravlja od leta 2009.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/enknapgroup-s-predstavo-ottetto-na-najpomembnejse-evropske-festivale