Fičo Balet predstavlja nov projekt Parodos

Avtor: STA

V Stari mestni elektrarni bodo nocoj premierno uprizorili najnovejšo predstavo Fičo Baleta z naslovom Parodos. "Parodos je predstava, natančneje, niz asociativnih utrinkov, nekakšen plešoči tok zavesti. Vse, kar se dogaja ustvarjalcem, prelijejo v gib, v utrinke zgodb, v nize bivanja," je po ogledu ene od vaj zapisala kritičarka Jedrt Jež Furlan.


foto: Peter Uhan

Niti, ki jih tkejo in u-gibajo ustvarjalci, so, tako Jež Furlanova, podobe življenja: "Delo v studiu, protesti, ljubezni, trening, vse kombinacije odnosov, latovščina v vseh procesih, sanjske sekvence, patologija, ki ne duši, ampak se zgolj - kot krik od nekje globoko in daleč - povzpne na vrh".

"Moški se borijo med sabo, ženske prefrigrano 'strežejo' moškim hormonom, skandirajo skupaj gesla naše trenutne skupne zablode, padejo v delovno luč in potem se vprašamo: Je vse to res? So le sanje, se mi le zdi? Vse je res in to je šele začetek," je vtise nanizala Jež Furlanova.

Kreativni proces nastajanja predstave je skupaj z Lejo Jurišić vodil Goran Bogdanovski, ki podpisuje tudi koreografijo ter izbor zvokov in glasbe. Predstavo so soustvarili tudi nastopajoči: Manca Dorrer, Miha Pribošič, Tea Vidmar, Janes Moličnik, Manca Kaliman, Samo Židan, Ana Kandare, Jakob Tomše, Tina Koščak, Sašo Rutar, Katja Kordiš, Priya Balan in Irena Kirn. Za oblikovanje svetlobe in prostora sta poskrbela Igor Remeta in Bogdanovski, kostume pa so oblikovale Maja Modrijan in članice KED Smetumet.

Predstava je nastala v produkciji Fičo Baleta v sodelovanju z zavodom Bunker.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/fico-balet-predstavlja-nov-projekt-parodos