Dve premieri v Gledališču Glej

Avtor: Gledališče Glej

Gledališče Glej bo v času trajanja 7. gledališkega festivala Prelet, ki ga drugo leto zapovrstjo prireja skupaj s Slovenskim mladinskim gledališčem, na gledališki oder postavilo dve premierni uprizoritvi.


Foto: Urška Boljkovac

Marko Bratuš bo skupaj z ekipo igralcev (Ajda Toman (Gledališče Koper), Asja Kahrimanović, Rok Kunaver (oba Lutkovno gledališče Ljubljana), Matevž Biber (SNG Maribor)) uprizoril avtorsko predstavo Janezov pasijon.  

Slednja je politično satirična predstava, ki na vzvišen pasijonski način spremlja tuzemsko življenje izmišljenega slovenskega politika od otroštva do razsvetljenja. Na svoji poti k razsvetljenju se Janez sprehodi skozi večino perečih političnih tem, kot so osamosvojitvena vojna, gospodarska kriza, manjšinska problematika, korupcija, nepotizem, boj za oblast in manipulacija s pomočjo medijev. Predstava je zgrajena na kontrastu med posvečenostjo gledališke forme pasijona in kruto banalnostjo vsakodnevnega življenja ter preko njega preizprašuje naš odnos do ljudi, ki upravljajo z našimi usodami.

Premierno uprizoritev bo doživel tudi tretji iz ciklusa Kabare Kurac, tokrat podnaslovljen Ropotarnica. Režiser kabareta Simon Belak, sicer član letošnjih Glejevih rezidentov skupine G-Fart, se bo z nastopajočima Tino Vrbnjak in Laro Vouk v tokratnem »kabareju« skozi poezijo Sare Kerm ukvarjal s spomini, nostalgijo, igrivostjo in pravljičnostjo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/dve-premieri-v-gledaliscu-glej