Ana Desetnica svetuje: Pozdravimo se!

Avtor: Gledališče Ane Monro

Gledališče Ane Monro se je v okviru mednarodnega uličnogledališkega festivala Ana Desetnica že večkrat lotilo različnih programskih akcij, katerih vsebina je imela močno socialno noto.


foto: Luka Dakskobler

Pred leti se je na Ani Desetnici odprl Oder Hendikepiranih, imeli smo Kramarijo, Mašino, Gostijo Poljane, Sejem kultur, zbirali smo igrače in kot simbolično vstopnino tudi čokolado za otroke ... Vse v želji spodbujanja interakcije z različnim občinstvom, aktiviranje posameznikov in mestnih četrti k sodelovanju in skupnemu ustvarjanju ter odgovornemu pristopu in uporabi javnega prostora, kjer se mogoče namensko – zaradi uličnega gledališča, največkrat pa kar tako, dnevno srečujemo.

16. izvedba Ane Desetnice ne more mimo dejstva, da je bilo tudi po koncu zadnjega festivala praktično vse leto na ulici zelo pestro. Razvoj dogodkov v državi nas navdaja z mešanimi občutki, kako kot aktiven član družbe narediti korak v boljšo prihodnost. Ana Desetnica se je odločila, da bo ta korak preprosta gesta: pozdrav! Želja je, da se med sabo začnemo pozdravljati. Spodbujali bomo pozdravljanje soseda na vhodnih vratih bloka, ko zjutraj odhajate v službo, pozdravljanje receptorja v čakalnici, pozdravljanje sodelavcev v sosednjih pisarnah, pozdravljanje popolnih neznancev, ki nam na kakršen koli način dnevno prekrižajo pot ... Torej, POZDRAVIMO SE! Pozdravimo drug drugega in »pozdravimo« se kot družba!

Skratka, namen je, da za začetek postanemo malce prijaznejši in iskrenejši drug do drugega! Lahko je to prijazen nasmešek, lahko rahel vzgib glave, ki pokima v pozdrav, topel stisk roke, mahanje v slovo ali pa ne nazadnje kavalirsko privzdignjena čepica, klobuk ...

Z malim uvodnim obredom bomo občinstvo predstav Ane Desetnice pozvali, da se ozrejo okoli sebe, pogledajo človeka, ki na primer sredi Prešernovega trga sedi na tleh ob njih in si bo hočeš nočeš predstavo ogledal v njihovi družbi, ter ga POZDRAVIJO!

Poprosili bomo tudi številne javne osebe, da s preprosto gesto, ki jo bomo ujeli v fotografski objektiv, postanejo ambasadorji akcije POZDRAVIMO SE!. V veliko veselje nam je, da sta se akciji pridružila tudi medijska pokrovitelja festivala Val 202 in Radio Študent. Fotografije pozdravov bomo skupaj s pozitivno energijo širili prek spletne strani Gledališča Ane Monro in FACEBOOK STRANI Ana DesetnicaVala 202 in Radia Študent.

Akcijo bomo seveda aktivno širili tudi v mestih, kjer bo gostovala Ana Desetnica in kjer so se naši lokalni partnerji in soorganizatorji na čelu z Narodnim domom Maribor vabilu z veseljem odzvali (Maribor, Izola, Sežana, Nova Gorica, Celje, Ruše, Šoštanj, Kamnik, Kranj, Opčine (ITA)). In ker je, kot veste, festival z leti postal vseslovenski, upamo, da se bo akcija dotaknila prav vseh skritih kotičkov Slovenije in tudi zamejstva!

Z akcijo začenjamo danes, vsak pri sebi. Začenjamo graditi trdnejše in iskrenejše medčloveške odnose. Želimo, da družbena omrežja preplavijo fotografije posameznikov, ki z gesto pozdrava jasno kažejo, da jim ni vseeno, kakšni odnosi vladajo v javnem prostoru. 

Za dobre odnose in dobro vzdušje na ulici bo poskrbelo Gledališče Ane Monro. Da bo vse skupaj še bolj veselo, smo na letošnjo Ano Desetnico povabili izjemnega francoskega umetnika Paul-Henrija Jeannela, ki bo s svojo delavnico oz. čarovniškim nastopom ljudem pomagal pri izdelavi izjemnih papirnatih pokrival, ki bodo pozdravljanje naredila resnično zabavno!

Podrobna predstavitev programa letošnje Ane Desetnice bo sledila v naslednjih dneh, spodaj pa najdete še datume in kraje, kjer letos gostujejo predstave:

IZOLA: četrtek, 27. 6., in sreda, 10. 7. 2013
SEŽANA: petek, 28. 6. 2013
MARIBOR: od 30. 6. do 4. 7. 2013
LJUBLJANA: od 3. 7. do 6. 7. 2013
NOVA GORICA: 29. 6., 3. 7., 5. 7. in 9. 7. 2013
RUŠE: sobota 29. 6., in nedelja, 30. 6. 2013
OPČINE (ITA): nedelja, 30. 6. 2013
KAMNIK: petek, 5. 7., sobota 6. 7., in petek 12. 7. 2013
ŠOŠTANJ: sreda, 3. 7. 2013
CELJE: sobota, 6. 7. 2013
KRANJ: četrtek, 11. 7. 2013


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ana-desetnica-svetuje-pozdravimo-se