V SNG Drama Ljubljana predstavitev repertoarja sezone 2013/14

Avtor: SNG Drama Ljubljana

Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana je na odru velike dvorane slavnostno razgrnilo repertoar sezone 2013/14, ki ga je zasnoval dosedanji umetniški vodja Eduard Miler, in pripravilo prvo uradno srečanje novinarjev z novim ravnateljem Igorjem Samoborjem. Prihodnja sezona prinaša enajst novih uprizoritev, široki ponudbi skoraj tridesetih abonmajev za vse generacije ljubiteljev gledališča (otroci, dijaki, študentje, odrasli) pa se je pridružil tudi Abonma Najst, namenjen najstnikom. S tem Drama krepi svojo kulturno-vzgojno vlogo in napoveduje dodatno širitev tovrstne perspektive delovanja v prihodnjih sezonah.


foto: Peter Uhan

Ravnatelj SNG Drama Ljubljana Igor Samobor je uvodoma poudaril, da je razgrnitev nove gledališke sezone v času, ko še aktivno poteka sedanja sezona, gledališki praznik brez primere. Ob tem pa je izrazil željo, »da bi s programom sezone, ki jo je skupaj s sodelavci zasnoval dosedanji umetniški vodja Drame Eduard Miler, dosegli enajst umetniških vrhuncev in z njimi privabili v gledališče čim več gledalcev«.

V sezoni 2013/14 čaka Dramo in njeno občinstvo šest premier na velikem odru in pet v Mali drami, od tega dve krstni uprizoritvi in tri prve slovenske uprizoritve. Ena uprizoritev bo nastala v koprodukciji z Dramo SNG in ena v koprodukciji z Vio Negativo. Sezono na velikem odru bo odprla krstna uprizoritev besedila BORIS MILENA RADKO avtorja in režiserja Dušana Jovanovića, v Mali drami pa z uprizoritvijo Evripidove Alkestide v režiji Borisa Liješevića. V nadaljevanju sezone se bodo na velikem odru zvrstile uprizoritve: igra Rudija Šeliga Svatba v režiji Jerneja Lorencija, Camusov Kaligula v režiji Vita Tauferja, koprodukcija z mariborsko Dramo Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja v režiji Eduarda Milerja in prva slovenska uprizoritev Senekove Medeje v režiji Mete Hočevar. V Mali drami pa prva slovenska uprizoritev drame Kōbōja Abeja Prijatelji v režiji Mateje Koležnik, avtorski projekt Nerazrešljivo #4 Bojana Jablanovca, Grege Zorca, Katarine Stegnar in Marka Mandića v koprodukciji z Vio Negativo, prva slovenska uprizoritev Angela pozabe Maje Haderlap v režiji in priredbi Igorja Pisona. Sezono bosta zaokrožili uprizoritvi Državljan Kane po motivih filma Orsona Wellesa v režiji Tomaža Pandurja (na velikem odru) in prva slovenska uprizoritev igre Wolframa Lotza Nekaj sporočil za vesolje v režiji Sebastijana Horvata (v Mali drami).

Prihajajoča sezona bo preizpraševala položaj posameznika v dinamičnem spletu viharnih družbenih gibanj, neučinkovitih političnih odločitev in porajajočih se civilnih iniciativ. Pogled osrednjega slovenskega gledališča bo v naslednji sezoni dodatno usmerjen tudi na družbeno obrobje in v obravnavo tematike ksenofobije, položaja žensk v sodobni družbi, represije do drugačnih, bolnih, starejših itd. Pod repertoar sezone 2013/14 se podpisuje Eduard Miler, ki z včerajšnjo novinarsko konferenco končuje skoraj dveletni mandat umetniškega vodje SNG Drama Ljubljana, ki ga je nastopil skupaj s prejšnjim v. d. ravnatelja Petrom Sotoškom Štularjem. Program, ki ga je pripravil skupaj s sodelavci Drame, je Miler v uvodnem nagovoru programske knjižice dodatno pospremil z naslednjimi besedami: »Raznolik nabor besedil od antike do slovenskih in svetovnih dramskih novitet vključuje tudi tri slovenske drame ter nemško delo slovenske avtorice. Najnovejša igra Dušana Jovanovića BORIS MILENA RADKO na zabaven način spregovori o ljubezenskih zapletih med tremi predstavniki starejše generacije. Prva slovenska uprizoritev Medeje rimskega dramatika Lucija Aneja Seneke odpira pogled na tujko v civiliziranem svetu in na problem ksenofobije. Drug vidik problematike ženske v sodobnem svetu bo odstrla Evripidova Alkestida, ki nas opozarja, kaj se zgodi z žensko, ki končno doseže priznanje moške družbe. Iz zakladnice slovenskih dramskih besedil povojnega obdobja je za današnji čas še posebej aktualna Šeligova Svatba, saj tematizira odnos do drugačnih in načenja vprašanje humanosti. Tudi absurdistična igra japonskega dramatika Kōbōja Abeja Prijatelji govori o ogroženi svobodi posameznika v sodobnem svetu. Ne zgolj žanrsko, temveč tudi vsebinsko je s tem izčiščenim japonskim absurdom povezana drama Kaligula Alberta Camusa, v kateri je izpisan drugi pol: ne več zatirani slehernik, temveč oblastnik z motivom želje po neomejeni oblasti.


foto: Peter Uhan
Za drugi del sezone 2013/14 skupaj z Dramo SNG Maribor načrtujemo koprodukcijsko uprizoritev drame Kralj na Betajnovi, ki jo je Ivan Cankar napisal v prelomnem obdobju slovenske zgodovine. Cankarjeva drama je primerna za vse čase, še posebej aktualna pa je prav zdaj, ko na lastni koži občutimo posledice brezmejne zlorabe oblasti. V Mali drami bo linijo uprizoritev, ki v ospredje postavljajo obrobje, nadaljevala odrska priredba romana Angel pozabe, v katerem Maja Haderlap z izjemno subtilnostjo spregovori o pomenu partizanskega gibanja na avstrijskem Koroškem. Na velikem odru sezono zaključujemo z uprizoritvijo Državljan Kane, avtorsko priredbo filma Orsona Wellesa. Ameriški film Državljan Kane iz leta 1941 velja za najboljši film vseh časov, odlikujejo pa ga enigmatična zgodba o življenju premožnega in vplivnega lastnika časopisne mreže Charlesa Fosterja Kana, izvrstna glasba in mojstrska naracija. Sezono bomo zaključili s prvo slovensko uprizoritvijo novitete mladega nemškega dramatika Wolframa Lotza Nekaj sporočil za vesolje, v kateri se dva bolehna moška nedoločljive starosti neutrudno sprašujeta o smislu obstoja. Kot poseben dodatek k abonmajskemu programu načrtujemo še koprodukcijo z uveljavljeno skupino performerjev, ki jo že dobro desetletje spremljamo v projektih Vie Negative.«

Urednica tokratne repertoarne knjižice je dramaturginja Eva Kraševec. Koncept programske knjižice SNG Drama Ljubljana za sezono 2013/14 »sledi programskim usmeritvam, ki v ospredje postavljajo obrobje, in razgalja mehanizme, ki so nas pripeljali v trenutno družbeno in ekonomsko situacijo. V predstavitev repertoarja Drame vračamo barve; izbrana paleta oblikovno podčrtuje krovno podobo človeka, ki hodi proti viru svetlobe. Pri izbiri naslovnega motiva nas je vodila ideja izhoda iz krize, upanja in premisleka o zdajšnjosti, zato smo za uvodni moto izbrali citat iz Fišerjevega prevoda Hamleta: 'Misel, zgani se!', ki še dodatno poantira likovno podobo repertoarne knjižice in obenem gradi most med preteklo in prihodnjo sezono. S konceptom sezone je povezana tudi iniciativa sodelovanja z nekaterimi priznanimi slovenskimi fotografi: s Petrom Uhanom, Tonetom Stojkom, Juretom Breceljnikom, Žigo Koritnikom, Tanjo Verlak, Manco Juvan, Janetom Štravsem, Damjanom Švarcem, Marcandreo, Maretom Mutićem, Borutom Peterlinom in Aleksandro Vajt, saj se nam v tem času zdi še posebej pomembno podpirati avtorsko delo slovenskih fotografov. Vsak od njih je likovno opremil po eno napoved premiere, Peter Uhan pa je tudi avtor fotografij na ovitku,« je povedala Kraševčeva.

Vpis abonmajev za sezono 2013/14 SNG Drama Ljubljana se pričenja 27. maja pri blagajni gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-drama-ljubljana-predstavitev-repertoarja-sezone-2013-14