Triko osvojil dva satira na festivalu komornega gledališča na Ptuju

Avtor: SLG Celje

Predstava Milana Jesiha Triko je bila na festivalu komornega gledališča SKUP nagrajena z dvema nagradama satir. Prvakinja SLG Celje Anica Kumer je prejela satira za igro, Luka Martin Škof pa je prejel satira za režijo.


SLG Celje, fotograf Damjan Švarc

Strokovna žirija v sestavi Janez Bermež, gledališki igralec in dobitnik Borštnikovega prstana – predsednik žirije, Mojca Kreft, dramaturginja in teatrologinja, in Branka Bezeljak, režiserka in gledališka pedagoginja, je SLG Celje podelila naslednji nagradi:

Za vlogo v predstavi Milana Jesiha Triko v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje dobi satira za igro Anica Kumer.

Anica Kumer, žlahtna komedijantka, je v tkanju jesihovske trikojskosti preigravanja situacij razpoznavala estetska razpoloženja v igri v sozvočju z režijskim videnjem sodobnega branja besedilne predloge. V številnih premenah, preobratih in transformacijah upodobljenih likov in v mreženju uprizoritvenih preskokov je žarel poseben erotičen odnos do igralskega poklica, virtuoznost uprizarjanja, saj je njena igralska radost in uživanje v preigravanju igrarij pomenila prikazovanje ustvarjalnega zanosa različnih stilov igre. Njen pretanjen igralski habitus, ki je do gledalca *prihajal* kot Jesihov ludizem in ga je pesnik našega časa zapisoval že v preteklem stoletju, je prepričal, da je ta čas še vedno tukaj in zdaj.

Za režijo predstave Milana Jesiha Triko v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje dobi satira za režijo Luka Martin Škof.

Luka Martin Škof, obetajoč predstavnik mlade generacije slovenskih režiserjev, je igro Milana Jesiha Triko razumel kot izziv današnjemu času, čeprav je igra podnaslovljena kot burka.
Z igralskim ansamblom celjskega gledališča je uspel uprizoriti raznotere vsebinske, humorne in pesniške dimenzije te igre. Razplastil jo je v njenih izraznostih, parafraziranju in duhovitih medčloveških odnosih.
Režiser je s svojim izvirnim in sodobnim pristopom razumevanja/branja dramskega besedila dokazal, da je Jesihova igra še vedno aktualna, prepoznavna in za ugledališčenje vselej znova izvrstna dramska poezija , ki opredeljuje naše bivanje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/triko-osvojil-dva-satira-na-festivalu-komornega-gledali%C5%A1%C4%8Da-na-ptuju