Več slovenskih umetnikov na dubrovniških poletnih igrah

Avtor: STA

Tudi letošnje 64. dubrovniške poletne igre ne bodo minile brez opaznih slovenskih vlog. Poleg violinistke Lane Trotovšek se bosta predstavila režiserja Tomi Janežič in Tomaž Pandur ter balet SNG iz Maribora. V 45 festivalskih dneh je napovedanih 136 različnih scenskih dogodkov.


Janežičeva uprizoritev Platonove obrambe Sokrata bo ena izmed treh letošnjih dramskih premier. Odigral jo bo festivalski ansambel med 19. in 22. avgustom na trdnjavi Lovrjenac. Dan pred tem bo v atriju Kneževega dvora igrala Trotovškova ob klavirskem spremstvu Simona Lanea.

Na Lovrjencu bo tudi ponovitev Pandurjeve Medeje, ki jo bo zagrebški HNK in gledališki ansambel domačinov igral med 20. in 23. julija. Med ponovitvami je tudi Prokofjevov balet Romeo in Julija mariborskega SNG, ki ga bodo odplesali na Boškovićevi poljani 18. in 19 julija.

Spektakularna otvoritev iger bo tako kot vsako leto, 10. julija pred cerkvijo svetega Blaža (Vlaha). Dubrovniški simfonični orkester bo večer zatem odigral Mozartovo opero Cosi fan tutte v čast hrvaškega članstva v EU.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci v Zagrebu dejal direktor letošnjih iger Krešimir Dolenčić, nameravajo povezati podobo Dubrovnika kot najbolj znanega turističnega mesta na Hrvaškem in njegov manj vidljivi obraz, ki izhaja iz njegove umetniške zapuščine.

Tako so tudi pripravili novi logotip iger, ki predstavlja tloris starega mesta v podobi človeškega srca z geslom "Zidovi iz kamna, srce iz umetnosti".

Direktor glasbenega dela programa Mladen Tarbuk je napovedal, da bodo z letošnjim konceptom obeležili pomembne obletnice Wagnerja, Verdija in Stravinskega. Glasbeni program nameravajo približati dramskemu. Niso spregledali niti sodobne glasbe, med drugim pa je napovedan koncert enega izmed najbolj razvpitih ansamblov sodobne klasike, London Sinfoniette.

Do 25. avgusta je predvidenih 136 dramskih, glasbenih, opernih, baletnih, folklornih, književnih in ostalih prireditev na 30 lokacijah v renesančnem mestnem jedru mesta. Napovedane so tudi nove vsebine, kot sta filmski in književni program.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vec-slovenskih-umetnikov-na-dubrovniskih-poletnih-igrah