Tri nove mednarodne nagrade za Sneguljčico Mini teatra

Avtor: Mini teater

Mednarodno večkrat nagrajena Sneguljčica Mini teatra v režiji enega najbolj priznanih čeških režiserjev Mareka Bečke je na 15. mednarodnem lutkarskem festivalu Zlata iskra v Kragujevcu v Srbiji, kjer je bila v okviru tekmovalnega programa uprizorjena v sredo, 15. maja, prejela kar 3 nagrade.


foto Miha Fras

Mednarodna strokovna žirija v sestavi Stefanka Kjuvlijeva, scenografinja in oblikovalka lutk iz Sofije, Petar Šurkalović, igralec in režiser iz Mostarja in Dragoslav Todorović, režiser iz Beograd je Sneguljčici Mini teatra podelila:


Kultna Sneguljčica je v Kragujevcu nastopila z igralcema Vesno Vončina (sicer v alternaciji z Eleno Volpi in Ajdo Toman) in Josom (sicer v alternaciji z Aljažem Jovanovićem) v režiji odličnega češkega režiserja Mareka Bečke, ki je občinstvo v Mini teatru navdušil že dvakrat - z Obutim mačkom in Mizico, pogrni se, v Mini teater pa se jeseni vrača z novo predstavo Poguma Molly.

Nove tri nagrade so le še dodatno potrdile odličnost ene najbolj izvirnih priredb kultne pravljice, ki je do aktualnega gostovanja v Kragujevcu prejela že:

Sneguljčica Mini teatra je do sedaj gostovala na številnih mednarodnih festivalih: Festivalu za otroke Bouchty a Loutky 2010 v Pragi (Češka), Mednarodni lutkovni festival Unima Belgije 2010 v Beverenu (Belgiji), 19. mednarodni festival otroškega gledališča Subotica 2012 (Srbija), Interdisciplinarni festival TREFF 2012 v Talinu (Estonija), 23. mednarodni lutkovni festival Poletni lutkovni pristan Maribor2012 (Slovenija), 11. Mednarodni festival Lutke Ljubljana 2012 (Slovenija), 11. Mednarodni festival poklicnih otroških gledališč Banja Luka 2012 (Bosna in Hercegovina), Mednarodni festival lutkovnega gledališča Moskva 2012 (Rusija).

***
Robert Smolik
Robert Smolik (1977), nagrajen za oblikovanje lutk in likovno zasnovo Sneguljčice, je diplomiral na Fakulteti za gledališče Akademije uprizoritvenih umetnosti v Pragi (smer scenografija oddelka alternativnega in lutkovnega gledališča), kjer poučuje in vodi oddelek za scenografijo. Sodeluje z različnimi lutkovnimi gledališči, je član eksperimentalne gledališke raziskovalne skupine Handa Gote Research & Development, poleg oblikovanja lutk pa je tudi nadarjen ilustrator otroških knjig.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/tri-nove-mednarodne-nagrade-za-sneguljcico-mini-teatra