V CD nocoj gostovanje Sodobnega baleta iz Györa

Avtor: STA

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo nocoj gostovala sodobna baletna skupina iz Györa. Baletniki bodo uprizorili Madžarsko rapsodijo, ki je nastala po nizu skladb Franza Liszta v koreografiji Zoltana Fodorja, ter balet v dveh dejanjih La vie en rose po glasbi slovitih šansonjerjev in v koreografiji Bena Van Cauwenbergha.


Foto: Arhiv CD

Baletno delo Madžarska rapsodija je poklon Franzu Lisztu ob 200-letnici smrti. Koreografija predstave se naslanja na niz Lisztovih skladb. "Odrska telesa ne pripadajo nikomur in ničemur. Zaznamuje jih odsotnost imena, spola ali obličja. Oživijo ob prvih taktih Lisztove Madžarske rapsodije, glasba postane življenjsko gibalo. V različnih položajih in srečanjih preobrazijo osebnost. V sklepni skladbi se vrasejo v en narod, eno skupnost, eno srce," so Fodorjeve besede povzeli v CD.

Drugi del večera bo zaznamoval balet v dveh dejanjih La vie en rose. Kot so zapisali v CD, je predstava zasnovana na podlagi šansonov slovitih popevkarjev, kot so Maurice Chevalier, Edith Piaf, Jacques Brel in Gilbert Becaud. Nesmrtne pevce šansonov opazujemo skozi oči potepuha Jefa - "včasih je pogled nostalgičen, včasih melanholičen in grenko-sladak, vseskozi pa ga zaznamuje smisel za samoironijo".

Sodobni balet iz Györa je ena najbolj priznanih madžarskih plesnih zasedb. Njihov repertoar zajema skorajda vse plesne zvrsti, od klasičnega baleta do sodobnega plesa in eksperimentalnih projektov. Svoj razpon so razširili tudi na gibalno gledališče in otroške predstave.

Gostovanja baletne skupine iz Györa v CD se bosta udeležila madžarski predsednik Janos Ader in predsednik države Borut Pahor.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-nocoj-gostovanje-sodobnega-baleta-iz-gyora