Platforma sodobnega plesa "komunicira"

Avtor: STA

Letošnja Platforma sodobnega plesa, ki se danes začne v Mariboru, "komunicira". In sicer to počne z nastopajočimi, njihovimi izraznimi možnostmi in sredstvi - telo, zvok, gib - s specifičnimi skupinami, kot so migranti in begunci, ter z občinstvom, napovedujejo v Plesni izbi Maribor.


Eden / foto: Nada Žgank

Platforma se prične danes s plesno delavnico Luce Silvestrinija, ki je plesalec, koreograf in vodja znane skupine Proteini dance company. V času festivala bo izvajal raziskavo za svojo novo plesno predstavo Outland, ki raziskuje kulturne identitete, migracije, kulturne in socialne integracije skozi fizično plesno gledališče.

V četrtek se bo predstavila slovenska umetnica Mala Kline s pred kratkim premierno izvedeno predstavo Eden. Ta sooča svetova nastopajočega in občinstva. Nastala je v sodelovanju s člani hrvaške skupine East Rodeo in zvočnih umetnikov studia Sonolab.

Dan kasneje bo sledila slovensko-španska plesna predstava V odsotnosti / skoraj tam Matevža Dobaja in Neus Barcons Roca. Gre za prikaz dela v nastajanju in govori o nezadovoljstvu, apatičnosti, pasivnosti.

Sobotni del platforme bo zaznamovala predstava Soulsqueezing Nizozemca Tiana Rotteveela. V njegovih delih je zvok proces, ki se materializira v glasbo, v izraz kot čisto senzacijo, skorajda čutnost in senzibilnost. Soulsqueezing je umetnikov avtorski projekt, ki komunicira sam s seboj in z občinstvom ter preizkuša meje svojega lastnega telesa, glasa, zvoka, giba, prostora.

Platforma sodobnega plesa izvira iz leta 2007 in je namenjena umetnikom, ki se ukvarjajo s sodobnim plesom in so vpeti v sodelovanje v slovenskem in mednarodnem prostoru. Poudarek je na lokalnih umetnikih, ki imajo svoje izhodišče ali delovanje v Plesni izbi Maribor in skozi svoje kreativno delo ustvarjajo mrežo umetniškega delovanja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/platforma-sodobnega-plesa-komunicira