Ptujsko gledališče v novi sezoni o ljubezni, mladih in korupciji

Avtor: STA

Mestno gledališče Ptuj (MGP) v prihodnji sezoni po besedah direktorja Petra Srpčiča načrtuje "ambicioznih" sedem premier. Med drugim bo Ivica Buljan režiral Zapiranje ljubezni, Nejc Gazvoda mladinsko Divjad, Jernej Lorenci dramo Svetlane Makarovič, srbski gost Nikola Zavišić pa roman Michael Kohlhaas, ki govori o trenutno zelo aktualni korupciji.


foto: Gregor Mlakar STA

Sezona 2013/2014 predstavlja peto, sklepno leto prvega mandata Srpčiča kot direktorja MGP. "Zdelo se mi je, da je za to leto treba narediti petko. To pomeni, da si moramo lestvico postaviti visoko in delati to, kar delamo, odlično," je povedal na novinarski konferenci. "Program smo zastavili ambiciozno, ampak tudi realno. V zadnjih letih smo namreč ugotovili, kako z manj delati več," je dodal.

Kljub krčenju javnih in sponzorskih sredstev v gledališču za prihodnjo sezono načrtujejo sedem premier, od tega pet za odraslo in dve za mlajše občinstvo. Kot prva bo konec avgusta v sklopu festivala Dnevi poezije in vina in v koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana premierno uprizorjena predstava Zapiranje ljubezni Pascala Ramberta v režiji Ivice Buljana, ki na oder postavlja Marka Mandića in Pio Zemljič, igralca, ki sta par tudi zasebno.

Septembra bo sledila klasična pravljica Hansa Christiana Andersena Palčica, ki jo bo v koprodukciji z Gledališčem Labirint režiral Saša Jovanović. Oktobra bodo v MGP dali priložnost režiserju Nejcu Gazvodi, da svoje filmske izkušnje prenese na gledališke deske. Tudi tokrat se bo lotil problematike mladih in k predstavi z naslovom Divjad povabil vrhunske igralce svoje generacije.

Ptujska režiserka Romana Ercegović bo v sodelovanju s Iuno Ornik pripravila dramsko-lutkovno predstavo za otroke Vedno te ima nekdo rad, ki govori o otrokovi stiski ob kritiki staršev. Še en mladi ustvarjalec s Ptujskega Marko Čeh pa bo v koprodukciji z Zavodom Margareta Schwarzvald in Cankarjevim domom postavil na oder kalejdoskop človeških usod z naslovom Ljubezenske in šaljive slike al fresco Joseja Luisa Alonsa de Santosa.

Prihodnjo pomlad se bo ptujskemu občinstvu znova predstavil stari znanec Jernej Lorenci, ki je na zadnjem Festivalu Borštnikovo srečanju pobral večino nagrad. V koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj se bo lotil drame Mrtvec pride po ljubico Svetlane Makarovič. Sezono bo zaključila premiera predstave Michael Kohlhaas v režiji priznanega srbskega režiserja Nikole Zavišića, ki je priredba romana Heinricha von Kleista o korupciji in klientelizmu.

MGP bo konec tega leta ponovno izvedlo bienalni festival Monodrama, katerega selektor je Alen Jelen. Prav tako bodo nadaljevali z gledališkim studiom, akademijo MGP in galerijsko dejavnostjo.

Čez mesec dni naj bi bila zaključena obnova sprednjega dela in stopnišča gledališča, s katero so pričeli marca, s tem da Srpčič občino poziva, naj ne pozabi na nadaljnja nujna obnovitvena dela. Srpčič prav tako ne skriva zanimanja za nov mandat na direktorskem stolčku in za prihodnjo jesen napoveduje večji mednarodni projekt v lastni režiji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ptujsko-gledalisce-v-novi-sezoni-o-ljubezni-mladih-in-korupciji