Nova plesna predstava Matjaža Fariča “The politics of dancing"

Avtor: Flota

23. maja 2013 bo ob 21. uri v Plesnem teatru Ljubljana premierno uprizorjena nova plesna predstava plesalca in koreografa Matjaža Fariča ‘The Politics Of Dancing’, s slovenskim podnaslovom ‘Balkon’.


Foto: Matjaž Farič

V Plesni teater Ljubljana se Matjaž Farič vrača s predstavo, v kateri s soustvarjalci raziskuje zvezo med plesom in politiko. V predstavi spremljamo premikajoče se skulpture, ki imajo izhodišče tako v utopičnem svetu diska, kot v valčku, s katerim čez parkete drsijo elite srednje Evrope že več kot dvesto let. Prej je bil valček, prav tako kot disko ples v sedemdesetih letih dvajsetega stoletja, ples divjega veseljačenja in razvrata. Doba diska se je končala z javno razstrelitvijo gore plošč disko glasbe na baseballskem stadionu v Chicagu. Ples je preživel in postal del dominantne medijske kulture, valček pa je že dolgo nazaj iz pohujšljivega plesa "germanske vulgarnosti" postal orodje kulturne in politične nadvlade.

 »Kakšno zvezo imata ples in politika? Ples je trdoživ, premaga vse vladarje, elite, njihova pravila, zapovedi in prepovedi. Zabava zaničevanih množic slej ko prej vstopi skozi velika vrata salonov in balkonov, s katerih izbranci zviška opazujejo ’drhal’.«, so o predstavi zapisali njeni ustvarjalci.

Matjaž Farič je svojo umetniško pot začel kot plesalec in koreograf. Izobraževal se je na baletni šoli v Mariboru in na dresdenski Palucca Schule. Ustvaril je več kot štirideset plesnih predstav ter številne koreografije za gledališke in operne predstave. Za svoje dosežke je prejel več domačih in tujih nagrad. Po dvajsetih letih plesnega ustvarjanja je leta 2006 začel s študijem gledališke in radijske režije na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo in ga končal leta 2010. Matjaž Farič je umetniški vodja zavoda Flota in plesnega festivala Front@.

Ponovitev bo na sporedu 24. maja ob 21. uri v Plesnem teatru Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/nova-plesna-predstava-matjaza-farica-the-politics-of-dancing