V Mostah veliko slavje za 20. rojstni dan zavoda En-Knap

Avtor: STA

Danes se v Centru kulture Španski borci obeta veliko slavje, saj je bil na današnji dan pred 20 leti ustanovljen produkcijski zavod En-Knap. Ob jubileju bodo uprizorili posebno različico predstave Pozor, hud ples! v koreografiji Iztoka Kovača, sledila pa bo predstavitev novega filmskega projekta Vašhava Kovača in Saša Podgorška.


Pozor hud ples! / Foto: Miha Fras

Predstava Pozor, hud ples! ponuja svojstven zgodovinski pregled ustvarjalne poti Kovača in zavoda En-Knap. V posebni, razširjeni izvedbi ob obletnici bosta občinstvo skupaj s Kovačem skozi zgodovino ter pokrajine plesa, filma, gledališča vodila Miha Brajnik in Juš Milčinski, piše na spletni strani Španskih borcev. V predstavi nastopajo ustvarjalci in izvajalci skupine EnKnapGroup.

Nato bodo v Veliki dvorani prikazali predstavitev filma v nastajanju Vašhava, ki jo je pripravil umetniški kolektiv Komposter. Film Vašhava bo predstavljal vrhunec filmske produkcije En-Knap, saj bo vsebinsko zaključeval 15-letno odslikavo industrijske epohe, ki je zaznamovala trboveljsko dolino. Delavske in rudniške objekte namreč čakata negotova prihodnost in možnost skorajšnje rušitve. Premiera filma bo predvidoma septembra. Dogodkoma bo sledilo druženje.

Od ustanovitve do danes se zavod En-Knap lahko pohvali s produkcijo 60 plesnih predstav in 18 drugih projektov, pod njegovim okriljem pa je med drugim nastalo tudi pet plesnih in šest dokumentarnih filmov. Za predstave so prejeli več kot 20 nagrad, v tujini so gostovali več kot 500-krat.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mostah-veliko-slavje-za-20-rojstni-dan-zavoda-en-knap