Predstava 25.671 sodeluje na Festivalu bosansko-hercegovske drame

Avtor: PGK

Igralski ansambel Prešernovega gledališča (PG) Kranj bo danes odpotoval na gostovanje v Zenico, kjer bodo s predstavo o izbrisanih 25.671 v soboto nastopili v tekmovalnem programu letošnjega 12. festivala bosansko hercegovske drame.


foto Mare Mutić

Na omenjenem gledališkem festivalu se bo kranjsko Prešernovo gledališče letos predstavilo prvič, družbeno kritično in v javnosti odmevno politično predstavo o izbrisanih 25.671 pa je režiral kontroverzen režiser Oliver Frljić, ki je bil rojen v bližnjem Travniku. Festival bosansko hercegovske drame je po svojem poslanstvu podoben Tednu slovenske drame, ki ga PG Kranj prireja že več kot štiri desetletja. Organizira ga Bosansko narodno pozorište iz Zenice, festival pa sledi podobnemu poslanstvu kot kranjski TSD, saj si oba prizadevata za to, da se sodobna nacionalna dramska dela večkrat znajdejo na domačih gledaliških odrih.

Prav tako s svojim mednarodnim značajem – poleg kranjske predstave bodo letos na ogled še predstave iz Avstrije, Hrvaške in Srbije – spodbuja uprizarjanje bosansko hercegovskih avtorjev v tujini. Zeniški festival je tekmovalnega značaja, za eno od dvanajstih nagrad strokovne žirije in publike pa se bo letos potegovala tudi predstava 25.671 kranjskega PG. „Upam, da bo naša predstava prepričala strokovno žirijo in da jo bo dobro sprejelo tudi občinstvo, vsaj glede na tematiko, ki jo obravnava, saj je bil to nekoč skupen jugoslovanski prostor in morda ima kdo tudi osebno izkušnjo izbrisanega,“ je o pričakovanjih pred odhodom na festival dejala Mirjam Drnovšček, direktorica PG Kranj.

Bosansko narodno gledališče iz Zenice pa se je na kranjskem TSD že predstavilo, in sicer lani z uprizoritvijo drame Nora Nora avtorja Evalda Flisarja, s spodbudo TSD in Prešernovega gledališča  pa so tudi letos uprizorili sodobno slovensko dramo: Razred Matjaža Zupančiča (na 36. TSD je prejela Grumovo nagrado) in jih tako lahko pričakujemo tudi na naslednjem Tednu slovenske drame. Med zeniškim in kranjskim gledališčem obstaja še ena povezava: na pobudo Drnovščkove je med festivali nacionalnih dramatik začela nastajati najprej neformalna povezava, ki je na letošnjem TSD začela dobivati obrise formalne asociacije festivalov nacionalnih dramatik. V ta projekt so poleg TSD vključeni še Marulićevi dnevi (festival hrvaške drame), Festival bosansko hercegovske drame in Sterijevo pozorje, na katerem naj bi omenjeno zvezo tudi formalno ustanovili.

O letošnjem festivalu bosansko hercegovske drame pa je direktor festivala Hazim Begagić poudaril, da je tako po številu predstav in spremljajočega programa kot tudi po vsebini eden od najboljših. „K razvoju našega festivala bo pomembno prispevala tudi ustanovitev asociacije festivalov nacionalnih dramatik, ki nam bo odprla vrata v skupne projekte,“ je še dodal Begagić.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-25-671-sodeluje-na-festivalu-bosansko-hercegovske-drame