Udeležba slovenskih umetnic in selektorice na prvem ]performance e x c h a n g e [ v Londonu

Avtor: Mesto žensk

Londonski ]performance s p a c e [ bo med 17. in 18. majem 2013 postal prizorišče prvega ]performance e x c h a n g e [ dogodka, na katerem bodo kulturne organizacije, ki s svojim delom presegajo zgolj nacionalne okvire sodelovanj, dobile priložnost za izmenjavo kritičnih pogledov na umetnost performansa, vplive, metodologije in javne prezentacije umetnosti.


Zagovor na zofi / foto Petra Veber

K premierni izvedbi dogodka je bilo povabljeno tudi Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk, ki ga bo predstavljala umetniška vodja istoimenskega festivala Mara Vujić, prav tako pa bosta kot prodorni in vidnejši imeni performansa v Sloveniji svoje delo predstavili umetnici Leja Jurišič in Teja Reba.

Vsakoletni uspehi in dosežki Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti – Mesto žensk niso ostali neopaženi niti v tujini, zaradi česar je bil festival oziroma njegova umetniška vodja Mara Vujić povabljena k sodelovanju kot selektorica ter udeleženka dneva pogovorov. V okviru prve izvedbe mednarodne izmenjave ]performance e x c h a n g e [, katere namen je izmenjava mnenj in pogledov na umetnost performansa, bosta poleg festivala Mesto žensk sodelovali tudi organizaciji ]performance s p a c e [ ter nemška IPA (The International Performance Association), ena izmed uglednejših organizacij, ki se posvečajo performansu. Prvi dan dogajanja bodo zaznamovale izvedbe performansov različnih mednarodnih umetnic in umetnikov, medtem ko bo drugi dan namenjen pogovoru med samimi nastopajočimi, povabljenimi selektorji ter predstavniki organizacij o prihodnosti prostorov, mednarodnih izmenjav in samih organizacij, ki se posvečajo umetnosti performansa.

Na prvem dnevu bosta svojo izvedbo performansa “Zagovor na zofi”, ki je del serije Med nama, predstavili umetnici Teja Reba in Leja Jurišič. Slednji sta pred nedavnim prejeli nagrado Ksenije Hribar za perspektivni koreografinji ter bili del prvega spletnega bienala Reflection and Imagination, londonskemu občinstvu pa bosta tako predstavili svoj trajajoči performans, ki je znotraj slovenskega prostora naletel na izjemno dobro sprejetost tako kritiške javnosti kot tudi samih gledalcev.

Majsko sodelovanje v okviru dogodka ]performance e x c h a n g e [ zaključuje mednarodne aktivnosti društva in jih preusmerja v organizacijo 19. Mednarodnega festivala sodobnih umetnosti – Mesto žensk, ki bo tudi letos potekal v mesecu oktobru. Prva polovica leta je bila tako za društvo izjemno uspešna, saj je poleg uspešne promocije ženskih umetnic v mednarodnem okolju društvo skupaj s festivalom Rdeče zore uspelo pridobiti tudi evropska finančna sredstva za izvedbo festivalov.

Povezave:


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/udelezba-slovenskih-umetnic-in-selektorice-na-prvem-performance-e-x-c-h-a-n-g-e-v-londonu