V Španskih borcih začetek praznovanja 20-letnice zavoda En-Knap

Avtor: STA

S predstavo Rosas danst Rosas v koreografiji flamske ustvarjalke Anne Terese De Keersmaeker in izvedbi skupine Rosas se bo nocoj ob 20. uri v Španskih borcih začelo dvotedensko praznovanje 20-letnice zavoda En-Knap. Do 26. maja se v moščanskem centru kulture obeta pestro dogajanje v družbi z ustvarjalci iz zavoda in številnimi gosti.


Rosas danst Rosas / foto Arhiv Španski borci

Dogajanje v sklopu 20. obletnice delovanja produkcijskega zavoda En-Knap bo osvetlilo tako delovanje zavoda z dolgoletno tradicijo na področju sodobnega plesa kot tudi njegove belgijske začetke.

Umetniški vodja Centra kulture Španski borci Iztok Kovač je plesno skupino En-Knap ustanovil leta 1993 v belgijskem Levuenu, leto kasneje pa jo je v Ljubljani prijavil kot produkcijski zavod. Kovač je s številnimi belgijskimi ustvarjalci sodeloval prav konec 80. let, ko je produkcija sodobnega plesa v Belgiji ključno zaznamovala razvoj evropskega sodobnega plesa. To je vplivalo tudi na program praznovanja obletnice En-Knapa.

Uvodna predstava v praznovanje Rosas danst Rosas je obnovljeni prvenec skupine Rosas iz leta 1983, s katero je le ta dosegla mednarodni preboj in priznanje. Poleg De Keersmaekerjeve v goste praznovanja prihaja tudi flamski koreograf Wim Vandekeybus s skupino Ultima Vez in priredbo kultne predstave Česar se telo ne spomni. Med tujimi gosti bosta v Ljubljani gostovala še izraelska koreografinja Sharon Eyal ter flamski ustvarjalec Thierry De Mey.

Velika zabava se obeta na dan 20. obletnice zavoda 18. maja, ko bodo uprizorili posebno različico predstave Pozor, hud ples!. Sledila bo kratka predstavitev najnovejšega filmskega sodelovanja med Kovačem in Sašom Podgorškom, naslovljenega Vašhava.

Od ustanovitve do danes se zavod En-Knap lahko pohvali s produkcijo 60 plesnih predstav in 18 drugih projektov, pod njegovim okriljem pa je med drugim nastalo tudi pet plesnih in šest dokumentarnih filmov. Za predstave so prejeli več kot 20 nagrad, v tujini so gostovali več kot 500-krat.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-spanskih-borcih-zacetek-praznovanja-20-letnice-zavoda-en-knap