Mariborska Drama z aktualnim Ibsnom v režiji Koležnikove

Avtor: STA

Drama Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bo v petek v Stari dvorani uprizorila zadnjo premiero letošnje sezone. Tokrat se bo mariborski gledališki ansambel predstavil s predstavo Henrika Ibsna John Gabriel Borkman. Gre za dramo o uničujoči moči pohlepa, ki jo bo na oder SNG Maribor postavila režiserka Mateja Koležnik.


foto: Damjan Švarc

Norveški dramatik Henrik Ibsen se je s svojimi številnimi deli zapisal med najpomembnejše svetovne dramatike. Njegova družina je zaradi očetovega bankrota doživela družbeno in finančno degradacijo, zato je Ibsen kot natančen opazovalec malomeščanske moralne zatohlosti, zlagane pobožnosti in grehov očetov, ki bremenijo sinove, odkril svoj gledališki talent. V dramah je z drznostjo odgrinjal zamaskirane družinske odnose v na videz urejenih meščanskih družinah, zato je sprožil nemalo razburjenj, ostrih polemik in škandalov.

Naslovni junak njegove drame John Gabriel Borkman, ki je nastala leta 1896, je nekdanji bančni direktor. Ta je z ilegalnimi finančnimi špekulacijami zapravil celotno ženino premoženje in prihranke svojih strank, zaradi česar je pristal v zaporu. Družino je iz eksistencialne stiske rešila Borkmanova svakinja in njegova prva ljubezen Ella, ki jo je preračunljivo zapustil zaradi materialnega položaja njene sestre Gunhild.

V naslovni vlogi se bo kot gost v mariborskem gledališču predstavil Igor Samobor, vlogo Gunhilde Borkman pa bo odigrala Ksenija Mišič. Zasedbo ob njiju sestavljajo še Nataša Matjašec Rošker, Viktor Meglič, Maša Žilavec, Vlado Novak, Eva Kraš in Mateja Pucko.

Ibsnovo izjemno aktualno besedilo je na mariborski oder na pobudo umetniškega vodje mariborske Drame Vilija Ravnjaka postavila Mateja Koležnik. Režiserka se tudi sicer z izjemno natančnostjo loteva analiz in postavitev klasičnih besedil, ki v sebi nosijo duh sodobnega časa, nazadnje z Malomeščansko svatbo.

"Tekst govori o propadlem direktorju banke in je bil napisan leta 1896. Za razliko od današnjega časa je ta direktor osem let sedel v zaporu. Verjetno tudi zato, ker takrat na raznih otokih še ni bilo mogoče odpirati računov in skrivati denarja," se je na današnji čas in propadle tajkune navezala Koležnikova.

Prvi od razlogov, da se je odločila za uprizoritev, je aktualnost drame, hkrati pa ji je velik izziv predstavljala tudi zasedba v predstavi. Prvakinji SNG Maribor Ksenija Mišič in Nataša Matjašec Rošker se bosta namreč po njenih besedah prvič iz oči v oči "pomerili" na mariborskem odru, ob tem pa se jima je pridružil tako dober gost kot je Igor Samobor, po njenem najboljši možni slovenski Borkman. Zato je to bolj njihova predstava, je še dodala Koležnikova.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mariborska-drama-z-aktualnim-ibsnom-v-reziji-koleznikove