Premiera ljudske igre Gospodar Puntila in njegov hlapec Matti

Avtor: SLG Celje

V SLG Celje bo v petek, 10. maja, ob 19.30 premierno uprizorjena ljudska igra Gospodar Puntila in njegov hlapec Matti Bertolta Brechta in Paula Dessaua v režiji Nebojše Bradića.


Foto: Uroš Hočevar/Arhiv SLG Celje

Predstavo so ustvarili prevajalka drame Mojca Kranjc, prevajalec songov Milan Jesih, avtor priredbe, režiser in scenograf Nebojša Bradić, dramaturginja Urška Brodar, kostumografinja Maja Nedeljković Davidovac, avtor glasbenih aranžmajev in korepetitor Simon Dvoršak, koreografa Cvetka Špiljar, Boštjan Špiljar, lektor Jože Volk in asistentka scenografa in kostumografinje Maja Ballund.

Igrajo Renato Jenček, Nina Rakovec, Andrej Murenc, Mario Šelih, Branko Završan, Rastko Krošl, Damjan M. Trbovc, Lučka Počkaj, Manca Ogorevc, Barbara Medvešček, Minca Lorenci, Igor Žužek, Igor Sancin / David Čeh (alt.), Vid Klemenc, Zvone Agrež, Tarek Rashid, Pia Zemljič, Ana Ruter, Blaž Setnikar, Bojan Umek, Jagoda, Kaja Sluga k. g., Matevž Sluga k. g. in glasbenika akordeonist Mihael Strniša ter kitarist Aljaž Cvirn.

Eden najpomembnejših evropskih dramatikov in gledaliških teoretikov 20. stoletja, gledališki reformator Bertolt Brecht (1898–1956) je začel pisati v času študija biologije in medicine v Münchnu. Čeprav je njegov opus zelo raznolik – pisal je družbenokritično, erotično in intimno poezijo, historične in filozofske romane, kratko prozo, eseje, filozofske spise, dnevniške zapiske –, se je v evropsko literarno zgodovino najgloblje zapisal kot dramatik.

Ljudska igra Gospodar Puntila in njegov hlapec Matti (1940) je nastala v času Brechtove emigracije. Motiv za lik Puntila, veleposestnika z dvema obrazoma in dvojnim življenjem, je dobil v eni izmed kratkih zgodb pisateljice Helle Wuolijoki, pri kateri je živel skupaj z družino v času svojega bivanja na Finskem. Gospodar Puntila in njegov hlapec Matti je eno najbolj pogosto uprizorjenih Brechtovih besedil.

Veleposestnik Puntila je v treznem stanju gospodovalen, pridobitniški, vzvišen in okruten, v pijanem stanju pa se prelevi v prijateljskega, širokosrčnega, veseljaškega in simpatičnega dobrodušneža, ki se ne meni za stanovske in socialne razlike. Šele med pijančevanjem v mestu opazi svojega šoferja Mattija, ki je pri njem v službi že pet tednov. Zaupa mu, da ima vsaj enkrat na mesec napade treznosti in da se takrat spremeni v žival. Edino zdravilo proti temu stanju je kozarec akvavita. Matti najprej potrpežljivo, potem pa vedno bolj kritično prenaša gospodarjeve muhe in nepričakovane spremembe.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/premiera-ljudske-igre-gospodar-puntila-in-njegov-hlapec-matti