Burleska Ko sem bil mrtev že 150. na odrskih deskah

Avtor: STA

Burleska ljubljanske Drame Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree bo v sredo v SiTi Teatru doživela 150. ponovitev. Predstava, ki je osvojila številne domače in tuje nagrade in ima za seboj že vrsto mednarodnih gostovanj, sloni na nemem filmu režiserja Ernsta Lubitscha. V uspešnici igrajo Jernej Šugman, Janez Škof, Alojz Svete in Boris Mihalj.


foto Peter Uhan

Ljubljanska Drama se bo s predstavo po sredini uprizoritvi v nedeljo, 12. maja, udeležila Festivala Passages v francoskem Metzu.

Predstava ob spremljavi pianista Jožeta Šaleja na odru predstavi zgodbo moža, ki napove samomor, da bi pobegnil od žene in tašče, a se kmalu vrne domov v vlogi lažnega služabnika. Medtem tašča hčeri že išče novega ženina, kar je povod za številne komične situacije. Lažni služabnik si namreč prizadeva, da bi osmešil novega snubca, ponovno osvojil ženo ter se znebil nadležne tašče, so sporočili iz SiTi teatra.

Ko sem bil mrtev temelji na filmski burleski iz leta 1916, zgodnjem delu slovitega nemškega režiserja Ernsta Lubitscha, ki so jo kot lahkotno razvedrilo prikazovali tudi vojakom na soški fronti. Pozneje se je film izgubil in šele leta 1994 sta pozabljene filmske kolute našla in na podlagi obstoječih zgodovinskih virov identificirala Silvan Furlan in Lilijana Nedič. V SNG Drama so predstavo v režiji de Bree premierno uprizorili marca leta 2010.

Lani je predstava vzbudila zanimanje mednarodnega občinstva z udeležbo na 13. ibero-ameriškem gledališkem festivalu Bogota 2012 v Kolumbiji, kjer so jo svetovni gledališki kritiki proglasili za eno od šestih najzanimivejših festivalskih odkritij.

Predstava je lani med drugim gostovala na 19. mednarodnem festivalu malih odrov Reka, kjer je Šugman za vlogo Tašče prejel nagrado Veljka Maričića za najboljšo moško vlogo ex aequo, ter na 7. festivalu mediteranskega gledališča Purgatorije 2012 v črnogorskem Tivtu, kjer ji je strokovna žirija podelila nagrado za najboljšo uprizoritev, Šugmanu pa nagrado za igralski dosežek.

Uprizoritev je prejela še druge pomembne domače in tuje nagrade. Šugman je prejel Borštnikovo nagrado, predstava je prejela nagrado žlahtna komedija po izboru strokovne žirije Dnevov komedije 2011, de Brea pa je na festivalu postal žlahtni režiser.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/burleska-ko-sem-bil-mrtev-ze-150-na-odrskih-deskah