Igor Samobor danes uradno na mesto ravnatelja SNG Drama Ljubljana

Avtor: STA

Igor Samobor, ki ga je minister za kulturo Uroš Grilc aprila imenoval za ravnatelja javnega zavoda Slovensko narodno gledališče (SNG) Drama Ljubljana za obdobje pet let, bo danes uradno prevzel svoje novo delovno mesto. Ob imenovanju je novi ravnatelj dejal, da si za Dramo želi, da bi postala center razmisleka o današnjem času.


foto: Daniel Novakovič/STA

Samobor, ki sta ga podprla tudi svet in strokovni svet ljubljanske Drame, bo zamenjal Petra Sotoška Štularja, ki ga je maja 2011 ob razrešitvi Iva Bana za vršilca dolžnosti imenovala nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca. Sotošek Štular bo z 20. majem prevzel mesto v.d. ravnatelja javnega zavoda SNG Opera in balet Ljubljana.

Kot napoveduje Samobor, se bo začasno odpovedal novim igralskim vlogam, igralsko kondicijo pa bo vzdrževal s starimi predstavami.

Mandat Samobor nastopa pred bližnjo 100. obletnico začetka prve svetovne vojne, ki je bistveno zaznamovala 20. stoletje. Kot je dejal, verjame, da bodo repertoarji segali na področja sprememb v vseh segmentih naše realnosti.

Na Ptuju rojeni Igor Samobor (1957) se je takoj študiju pridružil ansamblu SNG Drama Ljubljana. V svoji več kot 30-letni karieri je odigral prek 60 naslovnih, nosilnih, predvsem pa zelo zahtevnih karakternih vlog.

Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim sedem Borštnikovih nagrad za igro v letih 1992, 2001, 2004, 2005, 2007, 2009 in 2011 ter nagrado Prešernovega sklada in nagrado sklada Staneta Severja leta 1992. Lani je za svoje delo prejel tudi najvišjo stanovsko nagrado na področju gledališča, Borštnikov prstan.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/igor-samobor-danes-uradno-na-mesto-ravnatelja-sng-drama-ljubljana