En-Knap obnovil predstavo Ukrep Bertolta Brechta

Avtor: STA

Zavod En-Knap je v času ljudskih vstaj in protestov obnovil znova aktualno predstavo Bertolta Brechta Ukrep. Z dolgo časa prepovedanim Brechtovim učnim komadom o širjenju komunistične ideje na Kitajskem se je spoprijel režiser Sebastijan Horvat. Gibalno-gledališko predstavo bodo drevi ob 20. uri uprizorili v Centru kulture Španski borci.


Foto: Andrej Lamut

Štirim agitatorjem partijsko sodišče sodi o njihovi (ne)krivdi, ker so pri širjenju "komunistične ideje" na Kitajskem ubili svojega najmlajšega tovariša. Da bi prepričali sodišče o nujnosti svojega ukrepa, prikažejo ravnanje mladega tovariša v nekaj ključnih situacijah. Mladi tovariš je s svojim srcem ves čas na strani komunistične ideje, pa vendar s svojimi dejanji deluje kot zaviralni moment, dokler dokončno ne postane nevaren za revolucionarno gibanje, vsebino predstave povzemajo v zavodu En-Knap.

Horvat se je Brechtovega dela lotil s kombinacijo giba in vizualne umetnosti ter s tem ustvaril izjemno predstavo neverbalnega gledališča in odprl možnost za povsem nove interpretacije Brechtovega teksta.

Ukrep je bil do leta 1933 v Nemčiji uprizorjen le sedemkrat. Pozneje je Brecht ponovnim uprizoritvam odločno nasprotoval in jih celo eksplicitno prepovedal. Ker naj bi šlo za zagovor stalinističnih pobojev, Brechtovi dediči uprizarjanje tega besedila še danes prepovedujejo oziroma ga redko dovoljujejo.

Brecht sam je o predstavi zapisal: "Ukrep ni bil napisan za gledalce, temveč za pouk izvajalcev. Kot kaže izkustvo, izvedbe pred občinstvom izzovejo pri njem le moralične afekte, običajno nižje vrste."

V predstavi bodo nastopili člani EnKnapGroup Luke Thomas Dunne, Ida Hellsten, Bence Mezei, Ana Štefanec in Tamas Tuza. Horvat je oblikoval tudi prostor in svetlobo, kostumografinja je Belinda Radulović, avtor videa Nejc Saje. Pri predstavi je uporabljena glasba iz zakladnice evropske kulture.

Ukrep je bil z nekoliko drugačno zasedbo premierno izvedena aprila 2008 v Stari mestni elektrarni.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/en-knap-obnovil-predstavo-ukrep-bertolta-brechta