Na Dunaju razstava o različnih vidikih azijskega plesa

Avtor: STA

V dunajskem etnološkem muzeju, ki se je nedavno preimenoval v Muzej sveta, je med 17. aprilom in 30. septembrom na ogled razstava Plesna stvaritev - Azija med svetovi, ki predstavlja različne vidike azijskega plesa. Na ogled je postavljenih 500 zgodovinskih in sodobnih eksponatov, so sporočili z Agencije za stike z mestom Dunaj ComPRess.Razstava na interaktiven način posreduje tako zgodovinske kot sodobne posebnosti plesnih tradicij, so zapisali. Prvi štirje prostori so posvečeni verskemu, mitološkemu in zgodovinskemu pomenu plesa, del razstave je namenjen predstavitvi azijskega plesnega gledališča in mističnemu vidiku plesa, na ogled pa so tudi dela modernih azijskih umetnikov.

Med številnimi eksponati so med drugim tudi različni plesni kostumi iz Burme, tajske plesne maske in korejske pahljače.

Kot dodajajo, je ples v Aziji bistven sestavni del kulturnega, verskega in družabnega življenja, eksponati iz Indije, Japonske, Kambodže, Kitajske, Tajske in drugih azijskih dežel pa kažejo na velik pomen plesa kot oblike komunikacije med ljudmi in bogovi.

V sklopu razstave bo v muzeju potekal spremljevalni program z delavnicami, predavanji in posebnimi vodenji. Sredini večeri in nedeljski popoldnevi bodo namenjeni kratkim plesnim predstavam, ob sobotah popoldne pa bodo potekale plesne delavnice eksotičnih plesov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-dunaju-razstava-o-razlicnih-vidikih-azijskega-plesa