Novi ravnatelj ljubljanske Drame bo igralec Igor Samobor

Avtor: STA

Minister za kulturo Uroš Grilc je za ravnatelja javnega zavoda Slovensko narodno gledališče (SNG) Drama Ljubljana za obdobje petih let imenoval Igorja Samoborja. Mesto ravnatelja bo zasedel 1. maja. Samoborja sta podprla tudi svet in strokovni svet ljubljanske Drame, so sporočili iz ministrstva.


foto Daniel Novakovič/STA

Drama je osrednje slovensko gledališče in kot taka je zmeraj aktualna, meni Samobor. Po njegovih besedah mora gledališče "izhajati iz tega trenutka in govoriti o temu trenutku, ponujati mora kritiko in razmislek današnjega časa". V tem duhu bo Samobor kot novi ravnatelj Drame tudi snoval repertoarje gledališča v prihodnjih petih letih.

Dodal je, da Dramo sam razume kot povezovalno ustanovo, a ne zgolj kot povezovalno središče gledališč, nevladnih organizacij, fakultet, muzejev in drugih institucij v najožji regiji, ampak tudi širše. Želi si, da bi v njegovem mandatu Drama postala center, neke vrste srečevališče ljudi v gledališkem smislu, primerljiv z nekaterimi centri po Evropi, ki ga sedaj v Ljubljani ni. "Torej relevantno gledališče, mlado in svetlo gledališče, gledališče prihodnosti v Evropi," je dodal.

Spomnil je, da bo nastopil mandat pred bližnjo 100. obletnico začetka prve svetovne vojne, ki je bistveno zaznamovala 20. stoletje in je bila po njegovih besedah izhodišče vsega tega, kar sedaj živimo: "Mislim, da bodo repertoarji segali na področja sprememb v vseh segmentih naše realnosti. Mislim, da se bodo ukvarjali z moralo, etiko, ljubeznijo, odnosom do smrti, mladostjo in z možnostmi življenja."

Samobor si med drugim želi, da bi Drama postala "center preizpraševanja tega trenutka". "Rad bi, da bi bila to odprta, svetla in vesela ustanova, ki bo povezovala in širila gledališko umetnost," je sklenil.

Samobor bo zamenjal Petra Sotoška Štularja, ki ga je maja 2011 ob razrešitvi Iva Bana za vršilca dolžnosti imenovala nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca.

Na javni razpis za delovno mesto ravnatelja SNG Drama Ljubljana se je prijavilo 7 kandidatov.

Na Ptuju rojeni Igor Samobor (1957) je leta 1982 za vlogo Pastorja Mandersa v uprizoritvi Ibsenovih Strahov prejel študentsko Prešernovo nagrado. Takoj po študiju se je pridružil ansamblu SNG Drama Ljubljana, katerega član je še danes. V svoji več kot 30-letni karieri je odigral prek 60 naslovnih, nosilnih, predvsem pa zelo zahtevnih karakternih vlog. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim sedem Borštnikovih nagrad za igro v letih 1992, 2001, 2004, 2005, 2007, 2009 in 2011 ter nagrado Prešernovega sklada in nagrado sklada Staneta Severja leta 1992.

Lani je Samobor za svoje delo prejel tudi najvišjo stanovsko nagrado na področju gledališča Borštnikov prstan. Samobor je po presoji žirije visok svečenik umetnosti igre. "Tak igralec, kot je on, se v imenu skupnosti vsakokrat, ko stopi na oder, izroča gledalcem. Daruje in žrtvuje," piše v obrazložitvi nagrade.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novi-ravnatelj-ljubljanske-drame-bo-igralec-igor-samobor