V SNG Drama Ljubljana premiera Misterija buffa o iskanju obljubljene dežele

Avtor: STA

V SNG Drama Ljubljana bodo 23. maja na oder premierno postavili predstavo Misterij buffo Vladimirja Vladimiroviča Majakovskega. Režiser predstave Aleksandar Popovski iz Makedonije je dejal, da je zgodba predstave fantastična, saj je Majakovski spojil potovanje človeštva pred veliko katastrofo z vprašanjem, kam se mora človeštvo usmeriti.


foto: Peter Uhan

Kot so zapisali v Drami, tokratna uprizoritev Misterija buffa, ki človeštvo postavlja pred nov vesoljski potop zaradi stanja, v katerem je svet, išče in izpostavlja tiste elemente avtorjevega dela, ki so preživeli njegov čas.

Igro je Majakovski napisal leta 1918 za proslavo prve obletnice oktobrske revolucije, zato ni imel nikakršnih omejitev in si je lahko privoščil, kar je hotel, je dejala dramaturginja predstave Darja Dominkuš. Poudarila je, da je bilo ustvarjanje predstave "precej nenavaden podvig".

"Kot futurist je imel Majakovski popolnoma svoja načela glede umetnosti. Njegovo prvo načelo je bilo zavračanje vsega klasičnega in konvencionalnega," je dodala. "Njegovo gledališče je gledališče, o katerem lahko danes samo sanjamo, saj v tej igri nastopa več kot 60 oseb," je še poudarila Dominkuševa.

Kot je dejala, se Majakovski ni oziral na ekonomijo oseb ali dramaturgijo, pisal je povsem svobodno. "Na razpolago smo imeli 11 posameznikov, 11 tipov ljudi, ki so se zatekli na ladjo in se skušajo rešiti pred potopom ter se podajajo na pot iskanja obljubljene dežele," je še pojasnila.

"Po eni strani smo se morali oddaljiti od Majakovskega, saj on pelje svoje junake v obljubljeno deželo - komunizem. Mi se seveda nismo mogli zateči v komunizem, vendar smo obdržali misel, da lahko obljubljeno deželo naredi le človek sam," je še poudarila Dominkuševa.

Kot je še dejala, je bil del dramaturgije tokrat tudi v rokah igralcev Janeza Škofa, Silve Čušin, gostov Tadeja Toša in Klemna Janežiča, Barbare Cerar, Valterja Dragana, Bojana Emeršiča, Maše Derganc, Klemena Slakonje, Uroša Fürsta in Ive Babić.

Cerarjeva je na novinarski konferenci dejala, da so morali različne like, ki jih igra en igralec, sestaviti kot nekakšen mozaik. "Za igralce je občutek, kot da bi bili v lunaparku. Gre za to, da uživamo, da nam je malo slabo, malo nas je strah, vendar smo vsi na poti v obljubljeno deželo - dobro predstavo," je poudarila.

Misterij buffo je prevedla Tatjana Stanič, scenografijo je zasnoval Branko Hojnik, kostumografijo Jelena Proković, glasbo pa makedonski kolektiv Foltin.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-drama-ljubljana-premiera-misterija-buffa-o-iskanju-obljubljene-dezele