V LGL plesno-lutkovni projekt "Bestiaires" o bogovih na turneji

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) bo v soboto slovenska premiera plesno-lutkovne predstave Dude Paive "Bestiaires". Brazilskega umetnika, ki več kot 20 let let ustvarja na Nizozemskem, LGL gosti drugič, po predstavi "Love Dolls" iz leta 2009. Paiva v najnovejšem projektu, ki je mednarodna koprodukcija, občinstvo nagovarja z mitološko tematiko.


foto: Arhiv DudaPaiva Company

Vsestranski umetnik, znan po magičnem prepletanju sodobnega plesa z lutkarstvom za odrasle, je tokrat prek grških mitoloških bitij želel portretirati različne arhetipe. Predstava, postavljena med grške bogove, ponuja vrsto asociacij na sodobnost. Zgodba predstave "Bestiaires" postavlja grške bogove, ki se odpravijo na turnejo. Ker je recesija, turneja ne uspe, zato se morajo soočiti s svojo nemočjo in krhkostjo, s tem pa postanejo zelo človeški, je na včerajšnji novinarski konferenci povedal Paiva.

Performans prinaša sporočilo, da je za vsakega posameznika ključna rešitev iz krize upanje v boljši jutri, je poudaril režiser. Predstava je provokativna narave ter ponuja veliko priložnosti za lastni razmislek, je dodal.

Igralci-animatorji uporabljajo lutke v velikosti človeka, s katerimi, tako Paiva, ustvarijo poseben "pesniški odnos". V predstavi igrajo in lutke animirajo Iztok Lužar, Ester Natzijl iz Nizozemske in Ilija Surla iz Srbije. Dramaturg predstave je Jaka Ivanc, ki je z umetnikom že večkrat sodeloval, za glasbo je poskrbel Erikk McKenzie.

Predstava je nastala v koprodukciji več gledališč, DudaPaiva Company/Laswerk iz Nizozemske, norveških Kilden Theater in Riksteatret, ter LGL. Slednje se je v projekt vključilo tudi z delavnicami, ki jih bodo aprila in maja vodili lutkovni mojstri.

Paiva je dejal, da vsa gledališča združuje želja po ustvarjanju lutkovnih predstav za odrasle. Obenem si želijo tudi medsebojne izmenjave znanj, tako tehničnih kot vsebinskih. Da je povezovanje smiselno, priča tudi uspešen skupen projekt, je poudaril.

Premiera predstave je bila lani v Oslu, sledila je turneja po norveških mestih ter nizozemska premiera v januarju. V Sloveniji si bo mogoče predstavo ogledati še v nedeljo v sklopu festivala Exodos, v ponedeljek v koprskem gledališču, dan pozneje pa še v mariborskem lutkovnem gledališču.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-plesno-lutkovni-projekt-bestiaires-o-bogovih-na-turneji