Severni veter zapihal petdesetič

Avtor: PGK

V Prešernovem gledališču Kranj bo nocoj 50. ponovitev predstave Daniela Glattauerja Proti severnemu vetru, v režiji Alena Jelena.


foto Mare Mutić

„Dosegli smo prvi cilj, kajti ob premieri v kranjskem Prešernovem gledališču septembra 2011 sem napovedal vsaj petdeset ponovitev. Poleg tega sem vesel, da ljudje predstavo še vedno radi gledajo in se po njej še dolgo pogovarjajo  in premišljujejo o njej,“ je dejal Alen Jelen, režiser predstave Proti severnemu vetru.

Romantična drama Proti severnemu vetru, ki je nastala po dramatizaciji Daniela Glattauerja in Ulrike Zemme, režiral jo je Alen Jelen, dramaturginja pa je bila Marinka Poštrak, je predstava o spletni ljubezni, ki jo zaneti tipkarska napaka med junakoma romana Emmi Rothner, ki jo igra igralka Prešernovega gledališča Kranj Vesna Pernarčič, in Leom Leikejem, ki ga igra igralec Rok Vihar. Njuno dopisovanje se namreč začne po pomoti. „V Glattauerjevem ljubezenskem romanu v elektronskih pismih gre za glorifikacijo moči napisanih besed v izrazito vizualnem času, ki stavi vse svoje adute na moč podobe,“ je o omenjeni predstavi povedala dramaturginja Marinka Poštrak.

Predstava Proti severnemu vetru je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj, po besedah Alena Jelena, pa se je v petdesetih ponovitvah izkazalo, da se usede v srce gledalca, ga ne pusti hladnega in mu ne da spati, kot ne da spati nemir, ki ga prinaša severni veter. „Predstava je je bila na gostovanjih lepo sprejeta, želimo pa si še več predstav za izven na matičnem odru v Kranju in na Ptuju,“ je še dodal Jelen. Predstava Proti severnemu vetru je do zdaj gostovala po vsej Sloveniji, v Gorici in Trstu, igralka Vesna Pernarčič pa je za vlogo Emmi Rothner prejela nagrado Združenja dramskih umetnikov Slovenije in bila lani izbrana za žlahtno komedijantko leta na Dnevih komedije v Celju.

„V omenjeni predstavi zelo uživam in uživajo tudi gledalci, ki se poistovetijo z vsaj delom zgodbe.  Drama je zelo dobro napisana, saj človeka pušča v pričakovanju in je tudi zelo čustvena. Zame je bila velik igralski izziv, kajti preigrati moram vso paleto čustev. O petdeseti ponovitvi lahko rečem le, da gre za velik dosežek za predstavo, ki ni komedija,“ je povedala igralka Vesna Pernarčič, ki je pred kratkim tudi stotič odigrala znamenito Edith Piaf v glasbeni monodrami z istoimenskim naslovom, s katero nastopa že deveto leto, zanjo je prejela Boršnikovo nagrado, in v kateri se je dokazala ne le kot izvrstna igralka, pač pa tudi kot odlična pevka. „Predstava Edith Piaf je družinski projekt, kajti v njej sodelujejo člani moje rodne družine. Zame je bila velik igralski zalogaj, saj se mi ni bilo lahko vživeti v kontraverzno pevko, na začetku sem namreč o njej imela precej predsodkov. Upam, da bo omenjena monodrama kmalu na sporedu tudi na odru Prešernovega gledališča Kranj,“ je poudarila Pernarčičeva.    


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/severni-veter-zapihal-petdesetic