Uvod v 18. Exodos

Avtor: STA

Festival sodobnih odrskih umetnosti Exodos je včeraj v Stari elektrarni uvedla premiera predstave Gremo vsi! v režiji Mareta Bulca. Projekt je tematsko vezan na migracije mladih ustvarjalcev v tujino. Polnoletna, 18. izdaja festivala bo do 25. aprila ponudila 25 predstav in deset obfestivalskih dogodkov, v fokusu bo azijska umetnost.


Kretnja, ki ni drugega kot grožnja / foto: Arhiv Sofia Diaz & Vítor Roriz

Letošnji kurator festivala Tim Etchells je na program uvrstil predstave manj poznanih mednarodnih ustvarjalcev, ki so mu izrazno blizu. Skupno jim je, da delajo v preprostih formatih, zelo neposredno naslavljajo občinstvo, navidez preprosto snov za predstavo pa oživijo na neverjetne načine.

V fokusu festivala bo letos slovenskemu občinstvu ne tako zelo znana azijska umetnost. Selektor Tang Fu Kuen je pri izboru nastopajočih izhajal iz vprašanj, kdo so predstavniki mlade generacije v Aziji, kakšne so njihove vizionarske ideje, kako vidijo preteklost in prihodnost in kaj prinašajo v umetniško razpravo.

Uvodna predstava, ki jo je Bulc ustvaril skupaj z glasbeniki Jako Bergerjem, Matijo Dolencem, Tino Perić, Miho Blažičem oziroma N'Tokom ter Polono Janežič, predstavlja posebno gledališko-glasbeno avanturo. Bulc se je ob misli na glasbenike, ki so pogosto na poti, poigral s konceptom, da je glasbenike zamenjal s prebivalci, band pa z državo.

Slovenske barve bodo zastopane še s predstavo Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića, v Lutkovnem gledališču Ljubljana bo na ogled koprodukcija gledališča Bestiaires oz. Bogovi na turneji v režiji Dude Paiva, Leja Jurišić in Teja Reba pa bosta izvedli performans Exodos na zofi.

Festival bo potekal na več prizoriščih po Ljubljani. Zaključek bo v Slovenskem mladinskem gledališču 25. aprila zaznamovala predstava Etchellsove skupine Forced Entertainment Jutrišnji žuri.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/uvod-v-18-exodos