V LGL muzikal Zverjasec s songi Milana Dekleve

Avtor: STA

V Lutkovnem gledališču Ljubljana bo 18. aprila premiera lutkovnega muzikala Zverjasec, ki je nastal na podlagi slikanice Julie Donaldson. Besedilo je prepesnil Milan Dekleva, ki je prispeval tudi dodatne dialoge ter songe. Po besedah režiserja Jake Ivanca muzikal ohranja osnovno zgodbo o Miški, ki si izmisli Zverjasca, in jo deloma nadgrajuje.


Foto: Urška Boljkovac

Muzikal, ki izhaja iz svetovno znane istoimenske slikanice, se po besedah umetniške vodje Jere Ivanc ponekod tudi odmakne od osnovne zgodbe. Dekleva je na pobudo Ivanca nekatere like "moderniziral", da bi jih naredil bolj všečne starejšemu občinstvu. Obenem ni izpustil nobenega verza iz slikanice, zato tudi otroci, kot je poudaril na včerajšnji novinarski konferenci, ne bodo prikrajšani.

Po režiserjevih besedah je bil največji izziv kratko zgodbico iz slikanice, po kateri je britanski BBC posnel 12-minutno risanko, razširiti v polurni muzikal. Ena od nadgradenj zgodbe so songi, s katerim se predstavi vsaka od nastopajočih živali.

V predstavi igralci-animatorji uporabljajo lutke, ki so preplet mimičnih in namiznih. To združevanje je novo, je povedal hišni oblikovalec lutk Mitja Ritmanič, ki je pomagal umetniku Natanu Eskuju pri oblikovanju likovne podobe in scenografije.

Glasbo za muzikal je prispeval Davor Herceg, ki je z Ivancem in celotno ekipo sodeloval že pri lutkovni predstavi Romeo in Julija. V predstavi igrajo Gašper Malnar (Zverjasec, Lisica), Martina Maurič Lazar (Kača), Jure Lajovic (Sova) in Brane Vižintin v vlogi Miške. Slednja uvede otroke v muzikal; predstavi se kot nekdo, "ki iz prve roke pozna Zverjasca", je povedal Dekleva.

Dramaturg predstave je Andrej Jaklič, ki je opozoril na pomen domišljije in premagovanje strahu, s katerim se mora v predstavi soočiti glavna junakinja Miška. Odpravi se po lešnik v gozd, v katerem prežijo plenilci. Da jih odžene, si izmisli Zverjasca. Ta obožuje lisice, sladoled s sovjim sokom in pražene kače. Ker je tako grozen, Miška postane naenkrat glavna v gozdu. A kmalu mora z Zverjascem opraviti tudi sama.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-muzikal-zverjasec-s-songi-milana-dekleve