Maska že 20 let z vsebinami reže v družbeno-politično tkivo

Avtor: STA

Zavod Maska letos obeležuje 20 let delovanja. Jubilej bo oktobra zaokrožila večdnevna manifestacija, naslovljena Trije redi časa. Maska, kljub slabši finančni podpori, s polno paro nadaljuje s svojo produkcijsko in založniško dejavnostjo. Že v nedeljo bo za uvod v Exodos premiero doživela koprodukcija Maske Gremo vsi! v režiji Mareta Bulca.


Gremo vsi! / fotografije z vaje: Nada Žgank

Maska s svojimi dejavnostmi na področju sodobne uprizoritvene umetnosti s svojimi družbeno-kritičnimi vsebinami nemalokrat ostro zareže v kulturno in politično družbeno tkivo, je v uvodu na včerajšnjo novinarsko konferenco spomnila zadolžena za stike z javnostjo pri Maski Urška Comino. Kljub težkim delovnim pogojem, ki so posledica zniževanja sredstev za delo zavoda, na Maski ves čas snujejo nove projekte.

Plod sodelovanja z zavodoma Bunker in Exodos je otvoritvena predstava 18. festivala Exodos Gremo vsi! v režiji Mareta Bulca. Režiser se je skupaj z glasbeniki Jako Bergerjem, Matijo Dolencem, Tino Perić, Miho Blažičem oziroma N'Tokom ter Polono Janežič podal v posebno gledališko-glasbeno avanturo, ki tematizira migracije mladih ustvarjalcev v tujino.

Oktobra bo na vrsti slavje ob 20-letnici delovanja Zavoda Maska, naslovljeno Trije redi časa, ki si ga je direktor Janez Janša zamislil večstopenjsko. Prva "časovna točka" večdnevne manifestacije se bo nanašala na obdobje z začetka 90. let, ko so, zaradi sprememb v tedanji zakonodaji, ustanovili številne zasebne zavode v kulturi, nastalo pa je tudi nekaj pomembnih predstav, kot sta Molitveni stroj Noordung Dragana Živadinova ter solo predstava Iztoka Kovača Kako sem ujel Sokola. Ob priložnosti jo bo Kovač tudi na novo postavil na oder.

Drugi red časa bo posvečen delovanju v umetnosti, ki traja daljši čas in se odmika od projektne logike, tretji red pa bo ponudil pogled v prihodnost preko ustvarjalnih zamisli za leto 2023.

Druga produkcija, ki jo v Maski pripravljajo za december, je nadaljevanje predstave Jelene Rusjan Škrip orkestra. Projekt z delovnim naslovom Škrip Inc. bo Rusjanova ustvarjala skupaj s pevkama Kristino Gorovsko (Bernays Propaganda) in Tino Perić (Ludovik Material). Osrednja tema predstave bo po besedah vodje produkcije na Maski Tine Dobnik potrošniška družba in manipulacija množic s strani trga.

Nedavno je izšla tudi nova, spomladanska izdaja revije Maska, ki bo prihodnjih pet let sodelovala z mednarodnim sozaložnikom - britansko založbo Intellect. Ta bo reviji, ki od leta 2001 izhaja v dveh jezikih, omogočila prodor na mednarodno tržišče. Spomladanska številka se po besedah urednice Amelie Kraigher ukvarja s performansom v naravi. Letos načrtujejo tudi tematsko številko ob 20-letnici Maske. V letu 2012 je pri Maski izšlo sedem knjig, prav toliko bi si jih želeli objaviti letos.

Janša je predstavil še projekt TIMeSCAPES, dolgoročno platformo, ki je vezana na podobe in performanse v času poznega kapitalizma. Projekt z razmislekom o delovnih pogojih ustvarjalcev prispeva k diskusiji o trenutni kratkoročni, projektno naravnani in inflacijski organiziranosti dela v kulturi ter k odkrivanju raznolikih ob-umetniškh modelov raziskav. V sklopu TIMeSCAPES bo letos v sodelovanju z Vio Negativo in Bunkerjem nastal projekt Zbor za republiko, ki bo namenjen diskusiji o predstavah minulega obdobja s poudarkom na tem, "kako jih gledamo".


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/maska-ze-20-let-z-vsebinami-reze-v-druzbeno-politicno-tkivo