SNG Maribor z baletom v Zagrebu, zagrebško gledališče v Mariboru

Avtor: STA

Opera in Balet SNG Maribor te dni gostuje na 27. glasbenem bienalu Zagreb. Drevi bodo v zagrebškem gledališču mladih uprizorili baleta "Songs for the Mating Season" in "Nychthemeron", v sredo pa bodo uprizorili koprodukcijsko predstavo Kogojeve Črne maske v Hrvaškem narodnem gledališču. Slednje sočasno z Evripidovo Medejo gostuje v SNG Maribor.


Nychthemeron / Foto: Tiberiu Marta

Umetniški direktor Baleta SNG Maribor Edward Clug je balet "Songs for the Mating Season" (Pesmi za paritveno obdobje) na glasbo skladatelja Boruta Kržišnika koreografiral kot "ritual slehernega 'heroja' srednjega razreda", so zapisali v mariborskem gledališču. Slovenska premiera baleta, ki je nastal v koprodukciji z zavodom Maribor 2012 - EPK, je bila lani, kot del projekta "Hommage a Stravinsky".

"Nychthemeron" hrvaškega koreografa Staša Zurovac je nastal na glasbo mlade hrvaške skladateljice Sande Majurec. "Nychthemeron" je ime za obdobje 24 zaporednih ur, noč in dan. Balet, premierno uprizorjen marca, je nastal v koprodukciji z Glasbenim bienalom Zagreb.

Opera Črne maske Marija Kogoja je nastala v koprodukciji med Opero in Baletom SNG Maribor, SNG Opera in balet Ljubljana ter EPK. Zgodba in libreto Črnih mask izhajata iz istoimenske drame Leonida Andrejeva v prevodu Josipa Vidmarja. Produkcija v režiji Janeza Burgerja temelji na revidirani različici Kogojeve partiture, ki jo je pripravil dirigent Uroš Lajovic. Pod taktirko Marka Hribernika bodo nastopili Jože Vidic, Andreja Zakonjšek Krt, Dušan Topolovec, Saša Čano, Sebastijan Čelofiga, Jaki Jurgec ter solisti, zbor, balet in orkester obeh hiš.

Gostovanje gledališč bo vzajemno, saj bo v istem terminu, danes in v sredo, Hrvaško narodno gledališče gostovalo v SNG Maribor. Predstavili se bodo z uprizoritvijo Evripidove Medeje v režiji Tomaža Pandurja, ki je nastala v koprodukciji z Dubrovniškimi letnimi igrami in Pandur.Theaters. Medejo igra Alma Prica.

Glasbeni bienale Zagreb je mednarodni festival sodobne glasbe. Prvič je potekal leta 1961.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sng-maribor-z-baletom-v-zagrebu-zagrebsko-gledalisce-v-mariboru