S podelitvijo nagrad zaključek 43. Tedna slovenske drame

Avtor: STA

S podelitvijo nagrad za najboljšo predstavo in Grumove nagrade za najboljše novo slovensko dramsko besedilo se bo drevi v Prešernovem gledališču Kranj zaključil 43. Teden slovenske drame. Ta je v 12 dneh postregel s 30 gledališkimi dogodki in gostil prek 200 slovenskih in tujih gledališčnikov.


foto Tinkara Zupan STA

Na zaključni slovesnosti bo žirija, ki jo sestavljajo dramaturginja Tatjana Ažman kot predsednica in Tanja Lesničar - Pučko ter kritik in publicist Igor Ružić, razglasila najboljšo predstavo festivala. Za Šeligovo nagrado se poteguje osem predstav, ki so po mnenju dramaturginje in kritičarke Amelie Kraigher najboljše predstave, ki so v minuli gledališki sezoni nastale na podlagi slovenskih dramskih besedil.

Najboljšo predstavo festivala je zbralo tudi občinstvo, ki je ocenjevalo tako osem predstav tekmovalnega kot tudi pet predstav iz spremljevalnega in šest iz mednarodnega programa.

Poleg tega bo letos na Tednu slovenske drame, tako kot vsako drugo leto, podeljeno Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji. Dobitnika priznanja bo izbrala žirija v sestavi dramaturginje Diane Koloini kot predsednice ter režiserja in dramaturga Alena Jelena, dramaturginje Martine Mrhar, igralca Petra Musevskega in dramaturga Tomaža Toporišiča.

Omenjena žirija bo izbrala tudi dobitnika nagrade Slavka Gruma za najboljše novo slovensko dramsko besedilo. Izbor je izmed 39 besedil že skrčila na štiri nominirance, in sicer na igro Aus Anstand - La Siesta Tamare Matevc, humorno igro Dušana Jovanovića Boris, Milena, Radko, Komedijo o koncu sveta Evalda Flisarja ter sodobno dramo Iva Prijatelja Vrt pred zoro.

Žirija bo tokrat prvič podelila tudi nagrado za mladega dramatika, za katero z 12 novimi slovenskimi dramskimi besedili kandidirajo avtorji, stari do 30 let.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-podelitvijo-nagrad-zakljucek-43-tedna-slovenske-drame