Mini teater v Zagrebu s predstavama Splendid in Bartleby, pisar

Avtor: STA

Mini teater je minuli konec tedna gostoval v Zagrebu, kjer se je hrvaškemu občinstvu predstavil z dvema predstavama. V Zagrebškem gledališču mladih (ZKM) je uprizoril izgubljeno besedilo Jeana Geneta z naslovom Splendid v režiji Senke Bulić, v nedeljo pa Borštnikovo nagrajenko Bartleby, pisar v režiji srbskega režiserja Miloša Lolića.


Splendid / foto Jasenko Rasol

Kot so zapisali v ZKM, je Splendid gledališki spektakel in napet gledališki triler, ki se približuje parodiji in farsi. Tekst, ki namenoma uporablja in krši običajne zakone literarnih, gledaliških in filmskih žanrov, se navezuje na Genetovo subkulturo iz obdobja med obema vojnama, so dodali.

Genet je tekst napisal leta 1948, a za časa njegovega življenja ni bil uprizorjen. Dolgo je veljal za izgubljenega in celo uničenega.

V predstavi igrajo Gašper Jarni, Klemen Mauhler, Lun Sevnik, Stane Tomazin, Domen Valič, Miha Rodman, Benjamin Krnetić, Andrej Zalesjak in Matija Puž.

Predstavo Bartleby, pisar so v gledališču napovedali kot eno izmed najboljših slovenskih predstav v letu 2011, ko je prejela veliko nagrado Borštnikovega srečanja.

Predstava prinaša radikalno dramatizacijo zgodbe o uradniku z Wall Streeta, ki po začetnem navdušenju s svojo službo, kmalu začne zavračati naloge s stavkom: "Raje ne bi", so zapisali v ZKM. Kot dodajajo, se predstava postopoma razvija v gledališki dogodek visoke napetosti in globokih skrivnosti.

Režiser Lolić je k predstavi povabil pet igralcev - Igorja Samoborja, Sandija Pavlina, Janeza Starino, Klemena Novaka in Tadeja Piška.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mini-teater-v-zagrebu-s-predstavama-splendid-in-bartleby-pisar