Polnoletni Exodos z neposredno umetnostjo v preprostih formatih

Avtor: STA

Festival sodobnih odrskih umetnosti Exodos bo v svoji 18., "polnoletni" izdaji ponudil 25 predstav in deset obfestivalskih dogodkov, kot so delavnice, predavanja in srečanja z umetniki. Festival, ki ga letos kurira britanski umetnik Tim Etchells, bo 14. aprila uvedla premiera predstave Mareta Bulca z naslovom Gremo vsi!. V fokusu bo Azija.


Gremo vsi! / foto: Urška Boljkovac

Direktorica in izvršna producentka Exodosa Nataša Zavolovšek je že z lanskim letom uvedla nov koncept festivala s tem, ko je k sodelovanju kot kuratorja povabila Jana Fabra. Letos to vlogo zaseda Etchells, ki je že ob odprtju njegove razstave Kaj je in kaj je mogoče v Galeriji Jakopič napovedal, da je izbranim ustvarjalcem, ki se bodo predstavili v sklopu festivala, skupno, da delajo v preprostih formatih, zelo neposredno naslavljajo občinstvo, navidez preprosto snov za predstavo pa oživijo na neverjetne načine.

Poleg razstave festival Exodos in Svetlobno gverilo napovedujejo tudi Etchellsovi svetlobni napisi, povezani z njegovo literarno dejavnostjo, ki so od včeraj na ogled po Ljubljani. V Galeriji Jakopič že od konca februarja stoji mali oder, ki ga bodo začasa festivala namenili pogovorom in performansom. Zaključek festivala bo 25. aprila zaznamovala predstava Etchellsove skupine Forced Entertainment Jutrišnji žuri, ki jo bodo uprizorili v Slovenskem mladinskem gledališču (SMG).

V fokusu festivala bo letos slovenskemu občinstvu ne tako zelo znana azijska umetnost. Vodja in producentka Katja Stušek je o azijski platformi, imenovani Make Connections, na včerajšnji novinarski konferenci povedala, da je selektor Tang Fu Kuen pri izboru nastopajočih izhajal iz vprašanj, kdo so predstavniki mlade generacije v Aziji, kakšne so njihove vizionarske ideje, kako vidijo preteklost in prihodnost in kaj prinašajo v umetniško razpravo. V program je vključil solo predstave, ki še vedno veljajo za fenomen azijskega sodobnega plesa.

Exodos bo v Stari elektrarni uvedla premiera Bulčeve predstave Gremo vsi!, nastala v produkciji Maske in koprodukciji Bunkerja ter Zavoda Exodos. Gledališko-glasbeni projekt je tematsko vezan na migracije mladih ustvarjalcev v tujino. Ob tem si je Bulc zamislil glasbenike, ki so pogosto na poti, ter se poigral s konceptom, da je glasbenike zamenjal s prebivalci, band pa z državo.

Slovenske barve bodo zastopane še s predstavo Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića, ki velja za enega uspešnejših "izvoznih artiklov" SMG. V Lutkovnem gledališču Ljubljana (LGL) pa bo na ogled koprodukcija gledališča z nizozemskimi in norveškimi ustvarjalci Bestiaires oz. Bogovi na turneji. Lutkovna predstava za odrasle v režiji Dude Paiva ponuja srečanje z grškimi miti na nekoliko drugačen način.

Program Exodosa bo poleg omenjenih prizorišč in Cankarjevega doma, s katerim pri festivalu sodelujejo že od samega začetka, potekal tudi v Španskih borcih. Med drugim bodo v Mostah na sporedu plesne predstave iz azijskega fokusa, priredili pa bodo tudi plesne delavnice ter ponudili prostor video umetnosti.

Dogajanje bo na festivalskem blogu dnevno spremljal gledališki režiser in pesnik Jure Novak. Zadal si je, da bo bralcem postregel z zapisi o tem, kako živi tak festival, kakršen je Exodos. Blog bo gostoval tudi na straneh portala SiGledal.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/polnoletni-exodos-z-neposredno-umetnostjo-v-preprostih-formatih