Predstava 25.671 o izbrisanih naletela na močan odziv občinstva

Avtor: STA

Projekt hrvaškega režiserja Oliverja Frljića 25.671, ki je nastal v Prešernovem gledališču Kranj, je med gledalci naletel na močan odziv. Večino je osvetlitev problematike izbrisanih pretresla, številni so v okviru predstave prispevali denar za odškodnine izbrisanim. Na petih uprizoritvah so zbrali že skoraj 1400 evrov in jih poslali vladi.


Foto: Mare Mutić, Prešernovo gledališče Kranj

Politično angažirana predstava, ki je premiero doživela 21. marca, je dosegla svoj namen, je prepričana vodja umetniškega oddelka Prešernovega gledališča Kranj Marinka Poštrak. Namen je bil namreč ozavestiti ljudi, prekiniti njihovo otopelost in apolitičnost. "Ljudje so na nek način pretreseni, da so se te stvari dogajale pred njihovimi očmi, a se ni niso dovolj potrudili niti, da bi se pozanimali, kaj je bistvo problema izbrisanih," je pojasnila Poštrakova.

Vendar pa se vsi gledalci na predstavo, ki trka na njihovo vest, ne odzivajo dobro. Odziv dela občinstva je namreč zelo negativen. "Ljudje se odzivajo ignorantsko ali agresivno in jih moti, da se v gledališču na ta način lotevamo problema izbrisanih," je povedala Poštrakova in dodala, da so dobili več pisem. Med njimi tudi pismo ene od gledalk, ki je zahtevala vračilo denarja za predstavo.

"To se mi zdi, milo rečeno, smešno. Ljudje morajo spoznati, da je gledališče tudi prostor osveščanja. So predstave, ki te zazibljejo v neko iluzijo, in so predstave, ki te dregnejo v ranljivo oziroma travmatično točko. Ko stopiš v gledališče, se moraš zavedati, da te bo kakšna predstava tudi predramila in pretresla," je izpostavila Poštrakova.

Številnih gledalcev se predstava 25.671 dotakne tako, da celo namenijo nekaj denarja za odškodnine izbrisanim. Na štirih dosedanjih uprizoritvah in na generalki je predstavo spremljalo nekaj več 900 gledalcev, ki so skupaj prispevali 1400 evrov za izbrisane. Denar je kranjsko gledališče po vsaki predstavi poslalo vladi Republike Slovenije in dopisalo, da je namenjen za odškodnine izbrisanim.

Kuverte z denarjem je vlada posredovala ministrstvu za notranje zadeve. Tudi tam pa so bili presenečeni in so denar poslali ministrstvu za finance, je minuli teden poročal Dnevnik. Kot so povedali na ministrstvu za finance, so takoj po praznikih, v torek gotovino vplačali na podračun proračuna Republike Slovenije pri Banki Slovenije.

"V nadaljnjih dneh bo ministrstvo za finance skladno z utečenimi procedurami v okviru finančnega načrta ministrstva za notranje zadeve odprlo ustrezno namensko proračunsko postavko v višini pravic porabe prejete donacije," so pojasnili na ministrstvu in zagotovili, da se bodo donirana sredstva uporabila za namene izplačila odškodnin za izbrisane. Za to je pristojno ministrstvo za notranje zadeve, ki v sodelovanju z ostalimi resorji pripravlja ustrezne zakonske podlage, potrebne za izplačila odškodnin izbrisanim.

Pred koncem meseca si lahko na vladi obetajo še nove kuverte z denarjem, saj bo predstava 25.671 ponovitev v kranjskem gledališču doživela tudi 18., 19. in 20. aprila. Kasneje pa bodo sledila še gostovanja, nekatere kulturne ustanove so se namreč odzvale na poziv Prešernovega gledališča, naj odprejo vrata tej politično angažirani predstavi.

Predvidoma maja bodo predstavo odigrali tudi posebej za predstavnike vlade in poslance Državnega zbora. Gledališčniki s predstavo namreč apelirajo tudi na slovensko politiko, ki pa se nanjo zaenkrat ni odzvala, kot bi si želeli.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-25-671-o-izbrisanih-naletela-na-mocan-odziv-obcinstva