Začel se je že 43. Teden slovenske drame, ki letos znova premika meje

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču Kranj se je s podelitvijo stanovskih nagrad včeraj zvečer začel 43. Teden slovenske drame (TSD). Kljub neugodni finančni situaciji bo letošnji festival programsko najbogatejši doslej, saj obsega 30 dogodkov. V 12 dneh se bodo zvrstile najboljše predstave, ki so jih gledališča lani pripravila na podlagi slovenskih dramskih tekstov.


Ko slišim besedo igralec, se primem za denarnico / foto Nada Žgank

Ob svetovnem dnevu gledališča so včeraj svečano podelili tudi priznanja Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Najprestižnejši stanovski priznanji sta prejela Ivo Barišić, ki mu je pripadlo igralsko priznanje za življenjsko delo, poimenovano odličje Marija Vera, in Vili Ravnjak, ki si je prislužil veliki bršljanov venec za življenjsko delo na različnih področjih gledališke teorije in prakse. Za igralske dosežke v minulem letu sta priznanji prejela Vesna Jevnikar in Aljaž Jovanović, bršljanov venec pa Tea Rogelj.

"Ko igralec dobi priznanje, gleda naprej, ko pa dobi priznanje za življenjsko delo, se ozre in lepo je, če pri tem kaj vidi," je poudaril Barišić, ki je nagrado prevzel v svoji znani vlogi iz Plešaste pevke. Ravnjak pa je ob prejemu priznanja izrazil veliko presenečenje, saj dramaturgi, umetniški direktorji in številni drugi delujejo iz ozadja ter običajno le opazujejo igralce, ko prejemajo nagrade. Tokrat pa je bil sam v vlogi nagrajenca, kar dokazuje, da je tudi njegovo delo opaženo in odmevno.

V kranjskem gledališču se je včeraj začel praznik slovenske dramatike, ki vsako leto gosti pregled najboljših novitet slovenske gledališke ustvarjalnosti. TSD pa je že davno prerasel zgolj nabor gledaliških predstav, saj se v njegovem okviru dogajajo tudi delavnice, pogovori in srečanja na temo gledališke umetnosti, je v uvodnem nagovoru poudaril kranjski župan Mohor Bogataj.

Festival, ki iz leta v leto raste, je letos prestavil mejo tja, kjer je v danih finančnih in človeških virih, ne bo več mogoče preseči," je opozorila direktorica Prešernovega gledališča Mirjam Drnovšček in ob tem apelirala na ministrstvo za kulturo, naj s skupnimi močmi poiščejo rešitve, kako bi se v prihodnje festival še razvijal in širil slovensko dramatiko izven meja države.

Mednarodno noto festivalu že sedaj dajejo gostovanja tujih gledališč, ki uprizarjajo slovenske tekste. Včeraj je tako nastopil švedski Backa Teater s predstavo Simone Semenič 5fantkov.si, s katero se bo v petek predstavilo še bolgarsko gledališče. Poleg tega bodo letos na TSD nastopili še gledališče iz Avstrije z dramo Vinka Möderndorferja Tri sestre ter gledališča iz Tajvana, Japonske in Belorusije, ki uprizarjajo besedila Evalda Flisarja Enajsti planet, Tristan in Izolda: Igra o ljubezni in smrti ter Kaj pa Leonardo?.

Osrednji del festivala bodo sicer predstave tekmovalnega programa po izboru selektorice Amelie Kraigher. To so Veliki briljantni valček Draga Jančarja v režiji Diega de Bree, Kapelj in Semenič v sestavljanju Simone Semenič in Barbare Kapelj Osredkar, Ples v dežju Dominika Smoleta, Boštjana Hladnika in Nane Miličinski v režiji Matjaža Bergerja, Shocking Shopping Matjaža Zupančiča, Vaje za tesnobo Vinka Möderndorferja v režiji Jaka Andreja Vojevca, Rokovnjači Mihe Nemca in Nejca Valentija, Herman Schwarz in Veronika Wald Marka Čeha ter Potohodec Daneta Zajca v režiji Zale Sajko.

Tekmovalne predstave se bodo potegovale za Šeligovo nagrado, v konkurenci za nagrado publike pa bodo tudi predstave iz spremljevalnega programa Ko slišim besedo igralec, se primem za denarnico Marka Bulca in Mateja Recerja, Dolg Rakef Saške/Dolg RS v režiji Barbare Kapelj Osredkar, Zlati šus Tamare Matevc v režiji Marka Čeha, Že spet obisk Andreja Rozmana Roze in Kladivo ali pinceta? Simone Hamer.

Predstave, katerih rdeča nit je družbeni sedanjik, so bodo zvrstile do 8. aprila, ko bo sledil veliki finale s podelitvijo festivalskih nagrad in prestižne Grumove nagrade za najboljše novo slovensko dramsko besedilo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/zacel-se-je-ze-43-teden-slovenske-drame-ki-letos-znova-premika-meje