V CD premiera plesno-glasbene predstave v afriških tonih

Avtor: STA

V sklopu festivala afriške kulture Baofest bo v Cankarjevem domu drevi ob 20. uri premiera plesno-glasbene predstave Maše Kagao Knez z naslovom Dia Diasso Diasspora. Kot je povedala avtorica, predstava prepleta afriško kulturo s sodobnim glasbenim in plesnim izrazom, pri čemer izhaja iz osebnih zgodb z Afriko povezanih ustvarjalcev.


Foto: Arhiv KUD Baobab

Predstava navdih najde v afriški kulturi, ki jo vsak od ustvarjalcev raziskuje in razvija na svoj način. Glasba v njej ni niti tradicionalna afriška niti slovenska, pač pa je zastavljena zelo široko, je še povedala Kagao-Knezova.

Naslov predstave izvira iz besede "dia", ki v zahodnoafriškem jeziku malinke pomeni blagostanje, besede "diasso", v prevodu dober dom in obenem priimek očeta avtorice, ter izraza diasspora. Ta se nanaša na stanje večne razdvojenosti med domovinama obeh staršev, na različne obraze drugačnosti in izkušnje ne-pripadanja.

Rdeča nit se plete okoli raznolikih pogledov na drugačnost in posamičnih izkušenj mednarodne zasedbe ustvarjalcev. Vsaka zgodba je svojevrstna podoba ali spomin na Afriko kot "živi zapis bivanja", ki nosi v sebi dvojno identiteto - tisto, ki pripada prostoru, v katerem plesalci oziroma glasbeniki živijo, ter tisto, ki pripada prostoru, od koder prihajajo njihovi svojci. Glasbeniki so v dogajanje vključeni kot dejavni opazovalci v funkciji griotov, starodavnih zahodnoafriških pripovedovalcev zgodb in mediatorjev, so sporočili iz društva društva Baobab.

Plesalka in koreografinja Maša Kagao Knez od rojstva živi in ustvarja v Ljubljani. Med drugim se je šolala na pariški šoli Georgesa Momboya za tradicionalni in sodobni afriški ples.

Predstava je nastala v koprodukciji Kulturno-umetniškega društva Baobab in Cankarjevega doma. Plesalci in soustvarjalci koreografije so poleg Kagao-Knezove še Dalanda Diallo, Jeanne Konde, Soizic Muguet, Malin Wiskari in Daudet Grazai. Pri koreografiji je pomagala Rosana Hribar.

Avtorji in izvajalci glasbe, za katero je poskrbel Damir Mazrek, so Irena Yebuah Tiran, Thomas Guei, Leticia Slapnik Yebuah, Kandia Kouyate in Issiaka Sanou. Dramaturgija je delo Andreje Kopač, kostumi pa Ferouz Allali.

Premiera predstave bo obenem osrednji dogodek mednarodnega festivala afriške kulture Baofest 2013. Prvi del letošnjega Baofesta poteka med 23. in 30. marcem. Program obsega plesne in glasbene delavnice z gostujočimi pedagogi ter soustvarjalci. Festival se bo tekom leta nadaljeval v več delih z domačimi in mednarodno priznanimi plesalci, glasbeniki in drugimi ustvarjalci.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cd-premiera-plesno-glasbene-predstave-v-afriskih-tonih