Na 43. Tednu slovenske drame kar 20 predstav

Avtor: STA

Teden slovenske drame, ki se v Prešernovem gledališču Kranj začenja v sredo, bo letos v 12 festivalskih dneh ponudil preko 30 dogodkov, od tega 20 gledaliških predstav. Na festivalu se bo predstavilo več kot 200 gledališčnikov, med njimi bo 84 ustvarjalcev iz tujih gledališč, v katerih so pripravili uprizoritve po slovenskih dramskih besedilih.


Veliki briljantni valček / Foto: Tiberiu Marta

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček, letos festival znova premika meje, saj je program še bogatejši kot minula leta. "Festival se širi in raste. Je drugi največji nacionalni gledališki festival in naša želja je, da bi postal pravi mednarodni gledališki festival, prepoznaven v tujini," je poudarila Drnovškova, ki je prepričana, da festival že pomembno vpliva na večjo prepoznavnost slovenske dramatike v tujini.

Letos bo v mednarodnem programu na festivalu sodelovalo šest tujih gledališč. Gledališči iz Švedske in Bolgarije sta na oder postavili dramo Simone Semenič 5fantkov.si, gledališče iz Avstrije se bo predstavilo z dramo Vinka Möderndorferja Tri sestre, gledališča iz Tajvana, Japonske in Belorusije pa uprizarjajo besedila Evalda Flisarja Enajsti planet, Tristan in Izolda: Igra o ljubezni in smrti ter Kaj pa Leonardo?.

Na 43. Tednu slovenske drame se nadaljuje tudi razvoj ideje o povezovanju festivalov nacionalnih dramatik, ki se je začelo lani. Letos naj bi štirje festivali ustanovili formalno združenje, odprto tudi za druge festivale.

Že tradicionalno bo letos na kranjskem festivalu potekala delavnica damskega pisanja, na katero je prijavljenih šest mladih avtorjev, ki se bodo tokrat osredotočali na dialog kot bistvo dramaturgije. Prav tako se nadaljuje tudi tradicija predstavitve besedil nominirancev za Grumovo nagrado za najboljše novo dramsko besedilo, za katero se bodo letos potegovali Tamara Matevc z besedilom Aus Anstand - La siesta, Dušan Jovanović z besedilom Boris, Milena, Radko, Evald Flisar s Komedijo o koncu sveta in Ivo Prijatelj z Vrtom pred zoro.

Predsednica komisije za podelitev Grumove nagrade Diana Koloini je v beri prijavljenih 35 novih dramskih besedil ugotovila, da v aktualni dramski produkciji prevladujejo besedila, ki se ukvarjajo s problematiko današnjih turbulentnih časov. Spodbudna pa sta pestrost in bogastvo tem in dramskih načinov novih besedil. 12 besedil so prispevali tudi mladi dramatiki, ki se bodo letos potegovali za posebno nagrado.

Na zaključni slovesnosti, 8. aprila, bodo podeljene še Šeligova nagrada za najboljšo izmed osmih predstav tekmovalnega programa, nagrada občinstva, ki bo izbiralo tudi med petimi predstavami spremljevalnega programa, in bienalno Grün-Filipičevo priznanje za dosežke v slovenski dramaturgiji.

Selektorica 43. Tedna slovenske drame Amelia Kraigher ugotavlja, da se je število prijavljenih predstav v zadnjih letih povečalo, saj je festival odprt za različne, tudi zelo sodobne gledališče forme. Najboljše in najprodornejše predstave so zelo žanrsko različne in nosijo različna sporočila, veliko pa jih ima poteze groteske in so aktualno politične.

Tri izmed izbranih predstav bodo letos morali preseliti v Ljubljano, saj v Kranju ni dovolj velikega odra. Bo pa letos Prešernovo gledališče lahko obsežen program speljalo v krajšem času, saj se s pridobitvijo novega prizorišča spremljevalne predstave in dogodki selijo v Stolp Škrlovec. Novost pa je tudi plačljivost vstopnic za predstave, saj ni več zadosti pokroviteljev.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-43-tednu-slovenske-drame-kar-20-predstav